Libnet.ro
UNICEF

17:15

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 1,5% la 1,25% pe an

Ziarul Bursa Ziarul Bursa,
BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 1,5% la 1,25% pe an

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, incepand cu data de 18 ianuarie 2021, conform unui comunicat trimis redactiei. continuă pe Ziarul Bursa

Ionut Dumitru: Reducerea dobanzii cheie a BNR vine pe fondul scaderii dobanzilor si a perceptiei de risc a Romaniei Ar fi de dorit ca BNR sa revina la calendarul sedintelor de politica monetara

Decizia luata vineri seara de Consiliul de Administratie al BNR nu a suprins foarte mult economistii. Dobanzile in piata au scazut, apetitul la risc s-a mai imbunatatit, perceptia Romaniei ca tara riscanta s-a diminuat si ea, asa incat ne gandeam ca la un moment dat BNR va fi tentata sa reduca dobanda-cheie, a spus Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si fostul presedinte al Consiliului Fiscal. Surprinzator este ca decizia vine intr-o seara de vineri, nimeni nestiind in acest moment luna in care sedinele CA al BNR pe chestiuni de politica monetara au loc. Anul trecut institutia condusa de Mugur Isaescu a suspendat publicarea calendarului acestor sedinte, tocmai pentru a putea lua decizii rapid, de cate ori situatia o impune. Acum, lucrurile par mai aseate iar o revenire la calendarul anual ar fi de dorit, mai spune Dumitru.

BNR: Ne mentinem decizia privind suspendarea calendarului sedintelor de politica monetara

Majoritatea jucatorilor din piata financiara reproseaza BNR ca sunt discreti peste masura cu privire la calendarul sedintelor de politica monetara. CA al BNR isi mentine decizia privind suspendarea calendarului sedintelor de politica monetara, urmand ca sedintele pe probleme de politica monetara sa aiba loc ori de cate ori va fi necesar, se arata intr-un comunicat al Bancii centrale. Consiliul de administratie al BNR considera ca o asemenea calibrare a politicii monetare este de natura sa sustina redresarea activitatii economice pe orizontul prognozei, in vederea aducerii si consolidarii pe termen mediu a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta de inflatie de 2,5% 1 punct procentual, in conditii de protejare a stabilitatii financiare. Consiliul de administratie al BNR isi mentine decizia privind suspendarea calendarului sedintelor de politica monetara, urmand ca sedintele pe probleme de politica monetara sa aiba loc ori de cate ori va fi necesar arata BNR.

CITU: Vesti bune pentru toata economia, dobanda de politica monetara a scazut

Prim-ministrul Florin Citu felicita Banca Nationala a Romaniei pentru decizia de a reduce dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mentionand ca acest lucru confirma scaderea inflatiei pe termen mediu si lung.

ştiri din Economie

actualitate, 17:15

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2095 seconds )