Libnet.ro
UNICEF

12:30

Gabriel Biris: Plafonarea dobanzilor este o imensa tampenie!

Hotnews Hotnews,
 Gabriel Biris: Plafonarea dobanzilor este o imensa tampenie!

Plafonarea dobanzilor este o imensa tampenie! Dobanda este pretul pe care il platesti pentru bani. Intr-o economie de piata sa vii sa reglementezi un pret nu e ok!, a spus joi Gabriel Biris in cadrul unei conferinte organizate de FinMedia. Si va spune asta un om care toata viata a lucrat cu bancile. Prima casa mi-am luat-o cu credit de la banca. Masinile mele sunt pe leasing. Echipamentele de birou sunt luate pe leasing. In plus, mai apare o chestiune: proiectul spune ca dobanda maxima sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta. Acum, BNR are dobanda la 2,25%. Dar daca ea coboara la zero? Sau la 0. 25%? Potrivit proiectului, dobanda maxima ar fi de 2. 5 inmultit cu zero, adica tot zero, respectiv 0. Pai cine ar da asemenea credite in orice tara din lume, nu doar la noi?, se mai intreba retoric Gabriel Biris. continuă pe Hotnews

Cristian Paun: Plafonarea dobanzilor este complet in afara mecanismelor de piata

Plafonarea dobanzilor este complet in afara mecanismelor de piata, explica intr-o discutie cu HotNews. ro profesorul Cristian Paun, profesor de economie la ASE si mai nou, consilier pe probleme economice al presedintelui PNL. Dobanda, mai spune Paun, este pretul capitalului. Dobanda, ca orice pret, include in ea multe componente importante pentru ceea ce inseamna mecansimul creditarii: riscul de dobanda, lichiditatea, inflatia, riscul sistemic, riscul valutar. Dobanda tine cont de modalitatea de rambursare, de in)existenta unei perioade de gratie, de calitatea garantiilor reale, de existenta colateralului, de moneda in care se face creditarea sau de durata finantarii. Toate aceste componente explica de ce dobanda este diferita de la banca la banca, de la debitor la debitor, de la proiect la proiect sau de la tara la tara.

Proiectul lui Daniel Zamfir de plafonare a dobanzilor, raport favorabil in Senat: Dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR

Comisiile de buget, economica si juridica au acordat marti raport de admitere cu amendamente unei propuneri legislative apartinand senatorului PNL Daniel Zamfir, care modifica Ordonanta de Guvern 13/2011, astfel incat dobanda pentru creditele ipotecare nu va depasi de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR, transmite Agerpres. Participa in text la sondajul HotNews. ro: E o masura corecta plafonarea dobanzilor pentru creditele ipotecare?.

Proiectul lui Daniel Zamfir de plafonarea a dobanzilor, raport favorabil in Senat: Dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR

Comisiile de buget, economica si juridica au acordat marti raport de admitere cu amendamente unei propuneri legislative apartinand senatorului PNL Daniel Zamfir, care modifica Ordonanta de Guvern 13/2011, astfel incat dobanda pentru creditele ipotecare nu va depasi de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR, transmite Agerpres.

SONDAJ Credeti ca e o masura corecta plafonarea dobanzilor pentru creditele ipotecare?

Dobanda pentru creditele ipotecare ar trebui sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR, conform unei propuneri legislative apartinand senatorului PNL Daniel Zamfir, ce a trecut marti de comisiile de profil din Senat. Participa la sondajul HotNews. ro: Este o masura corecta aceasta plafonare a dobanzilor?.

Plafonarea dobanzilor, avizata pozitiv in Comisiile reunite din Senat

ACTUALIZARE 11:55 Comisiile reunite au trecut la votarea proiectului privind retractul litigios. Proiectul privind retractul litigios a fost votat cu 17 voturi pentru si 5 impotriva. Sedinta s-a incheiat in urma cu cateva secunde. ------ * ACTUALIZARE 11:50 Senatorii de la Comisia Economica au votat pentru amendamentul depus de Daniel Zamfir, care prevede plafonarea dobanzilor la nivelurile mentionate. ------ * ACTUALIZARE 11:45 Zamfir: Eu sunt obisnuit cu viceguvernatori, nu cu sefi de serviciu! Reprezentantii ANPC s-au declarat pentru sustinerea proiectului. ------ * ACTUALIZARE 11:40 Mihaela Hancila, ALB: Nu consideram oportuna dobanda de 18%, pentru ca dobanzile se raporteaza la ROBOR si nu pot fi plafonate. Unii dintre senatori nu accepta ca din partea BNR sa vorbeasca un sef de serviciu. ------ * ACTUALIZARE 11:35 Florin Danescu, presedintele ARB: Nu sustinem proiectul. ------ * ACTUALIZARE 11:30 in sedinta se aprind spiritele, senatorii Daniel Zamfir si presedintele comisiei Florin Citu se contrazic pe marginea subiectului. Vorbeste Bogdan Preda, secretar general al CPBR. ------ * ACTUALIZARE 11:25 Initiativa legislativa a lui Zamfir privind dobanzile remuneratorii si penalizatoare prevede o dobanda maxima de 2,5 ori mai mare decat cea legala pentru creditele ipotecare si cele imobiliare si de 18% pentru creditele de consum. ------ * ACTUALIZARE 11:20 Liberalul prezinta dobanzile anuale efective ale bancilor din alte tari, plafonate din 2010: Vrem ca si dobanzile din Romania sa fie la nivelul altor tari. ------ * ACUTUALIZARE 11:10 A inceput sedinta din Comisia Economica ------.

De ce plafonarea dobanzilor la credite poate face mai mult rau decat bine. Si spun asta studiile Comisiei Europene, nu bancherii

O masura initiata cu aparent bune intentii plafonarea dobanzilor la credite), care ar reduce povara romanilor imprumutati la banci si la IFN-uri, sa aiba in realitate un efect de bumerang si sa ingreunezede fapt accesul la credite in viitor. Cel putin asa arata un studiu comandat de Comisia Europeana pe aceasta tema, documentul analizand cazul plafonarii dobanzilor in UE, tara cu tara. Am incercat sa fim cat mai obiectivi cu putinta in demersul nostru de analiza, fara a solicita opinii ale bancilor, ele fiind evident, subiective. Din documentul citat pe care il puteti consulta la finalul articolului), reiese ca plafonarea dobanzilor in alte state s-a facut punctual, directionat catre produse cu potential de afectare semnificativa a debitorului credite de tipul payday loans, cu costuri ridicate si rambursare intre 1-3 luni, acordate persoanelor cu dificultati in plata obligatiilor curente).

Ministrul de Finante, despre plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare si de consum: Statul nu trebuie sa intervina in piata

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, intrebat despre plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare si de consum, ca statul nu trebuie sa intervina pe piata decat in cazul unor.

Vesti bune pentru romani: Plafonarea dobanzilor la credite, adoptata in comisiile din Senat

Comisiile de buget, economica si juridica au acordat marti raport de admitere cu amendamente unei propuneri legislative care modifica OG 13/2011, astfel incat dobanda pentru creditele ipotecare nu va depasi de.

Teodorovici, despre plafonarea dobanzilor la credite: Eu sunt adeptul pietei libere. Nu ar fi bine sa intervii in piata, decat atunci cand sunt derapaje

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a comentat miercuri intentia unor parlamentari de a plafona dobanzile dobanzilor la creditele ipotecare si de consum, spunand ca el este adeptul pietei libere, in care statul nu ar trebui sa intervina.

ştiri din Economie

ştiri de la Hotnews

actualitate, 12:30

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2451 seconds )