Libnet.ro
UNICEF

07:30

CONSILIUL FISCAL: Datoria publica a ajuns la 47,7% din PIB, la finalul anului 2020

Ziarul Bursa Ziarul Bursa,
CONSILIUL FISCAL: Datoria publica a ajuns la 47,7% din PIB, la finalul anului 2020

Necesarul de finantare total al Romaniei pe 2021 ar urma sa fie de 129,7 miliarde de lei 11,6% din PIB), potrivit analizei CF. Nominal va ramane constant in 2021 si 2022 si se va reduce cu 10 miliarde de lei in 2023 *CF: Readucerea datoriei publice pe o traiectorie sustenabila trebuie sa reprezinte un obiectiv principal al politicii fiscal-bugetare pe termen mediu si lung *Angajamentul ferm in directia unui plan credibil de consolidare fiscal-bugetara constituie premisa esentiala pentru mentinerea ratingului de tara si a increderii investitorilor de pe pietele internationale, spun specialistii Consiliului Fiscal Datoria publica a ajuns la 47,7% din PIB la finele anului 2020 si a depasit primul prag de alerta din legea responsabilitatii fiscal-bugetare, de 45%, reiese din opinia Consiliului Fiscal CF) pe marginea proiectului legii de buget pentru 2021 si a strategiei fiscal-bugetare pe anii 2022-2024. continuă pe Ziarul Bursa

Consiliul Fiscal apreciaza drept fezabila atingerea tintei de deficit bugetar in anul 2021

Cheltuielile de investitii au reprezentat in anul 2020 maximul ultimilor cinci ani, cu un procent de 5,1% din PIB si sunt prognozate sa creasca la 5,5% din PIB in anul 2021, arata Consiliul Fiscal, potrivit caruia economia Romaniei ar putea avea o evolutie pozitiva intre 4-5% in acest an. Consiliul Fiscal apreciaza drept fezabila atingerea tintei de deficit bugetar in anul 2021.

Buget 2021 Concentrarea Guvernului e doar pe reducere de cheltuieli, nu si pe venituri mai mari Consiliul Fiscal nu-si poate imagina consolidarea fiscala fara concentrare si pe venituri

Din declaratiile publice a reiesit in ultimul an ca se va eficientiza colectarea taxelor la buget si vor fi mai multi bani. Acest lucru nu se va intampla daca ne uitam pe strategia fiscal-bugetara realizata de Ministerul Finantelor. Consiliul Fiscal cand a analizat proiectul de buget pe 2021 a observat acelasi lucru. O spune direct: Este dificil de imaginat realizarea consolidarii bugetare in absenta cresterii veniturilor bugetare.

SORIN GRINDEANU: Consiliul Fiscal demonteaza bugetul pe 2021

Prim-vicepresedintele PSD Sorin Grindeanu a precizat ca bugetul pentru acest an este demontat de Consiliul Fiscal deoarece constructia bugetara are la baza o minciuna si anume se propune ajustarea puternica a cererii, deci a consumului, dar se estimeaza iluzoriu crestere economica.

ANALIZA CONSILIUL FISCAL: Romania ar putea investi pana la 7% din PIB daca vom absorbi 80% din granturile europene

Romania ar putea ajunge sa cheltuiasca cu investitiile niveluri record de 6,5-7% din PIB daca vom reusi sa absorbim 80% din granturile europene puse la dispozitie de facilitatea europeana pentru rezilienta si redresare MRR), potrivit unei analize a Consiliului Fiscal.

Consiliul Fiscal: Tinta de deficit asumata de actualul guvern pentru 2021 este plauzibila

Tinta de deficit bugetar asumata de Guvernul Romaniei, de 7,16% din PIB pentru anul 2021 este plauzibila considera Consiliul Fiscal, intr-o analiza privind Legea bugetului de stat, Legea bugetului de asigurari so.

Tara care s-a indatorat prea mult in pandemie. Datoria a ajuns la nivelul record de 117,1% in 2020

Criza epidemiologica si enocomica a dat peste cap multe state europene. Analizele FMI arata ca Spania a devenit veriga mai slaba a zonei euro in 2020, tocmai datorita crizei economice. FMI spune ca Spania nu va reveni la cifrele somajului dinaintea crizei. Termenul optimist de revenire economica dat de FMI este anul 2026. Spania, veriga .

Consiliul Fiscal: O ajustare de 4 puncte procentuale din PIB a deficitului bugetar aproape exclusiv pe seama cheltuielilor bugetare nu este realista

O ajustare de 4 puncte procentuale din PIB a deficitului bugetar aproape exclusiv pe seama cheltuielilor bugetare nu este realista, se arata in opinia Consiliului Fiscal pe marginea proiectului de Buget. Aceasta corectie se refera la intervalul 2022-2024. Institutia condusa de Daniel Daianu mai apreciaza ca o ajustare efectuata numai pe partea de cheltuieli este foarte dificila si este improbabil ca reducerea deficitului bugetar pe aceasta cale sa depaseasca 2,5 pp din PIB. Este dificil de imaginat realizarea consolidarii bugetare in intervalul 2021-2024 in absenta cresterii semnificative a veniturilor bugetare, noteaza autorii opiniei.

ştiri din Economie

ştiri de la Ziarul Bursa

actualitate, 07:30

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2284 seconds )