Libnet.ro
UNICEF

01:05

Tratatul de la Trianon - eveniment cu semnificatie pentru viitor sau sfarsitul unei perioade istorice? (II)

Adevărul Adevărul,
Tratatul de la Trianon - eveniment cu semnificatie pentru viitor sau sfarsitul unei perioade istorice? (II)

Revolutia bolsevica din Ungaria a facut ca lucrarile Conferintei de Pace sa fie accelerate. Delimitarea frontierelor la nivel tehnic a fost rapid parafata din punct de vedere politic. Abia odata cu finalizarea discutiilor politice s-a realizat faptul ca in total trei milioane de maghiari se vor afla in afara granitelor Ungariei. continuă pe Adevărul

Tratatul de la Trianon eveniment cu semnificatie pentru viitor sau sfarsitul unei perioade istorice? (I)

Mai putin cunoscut este faptul ca liderii politici maghiari au sustinut la un moment dat demersurile lui Masaryk. Mihaly Karolyi i-a trimis un mesaj la sfarsitul lunii octombrie 1918 in care isi exprima dorinta ca Republica Populara Maghiara sa colaboreze cu noul stat cehoslovac. Atunci cand se discuta cauzele Tratatului de la Trianon, trebuie avut in vedere aspectul extrem de relevant legat de existenta unui guvern bolsevic la Budapesta care dorea exportarea comunismului in statele nou create dupa destramarea dublei monarhii, mai ales in Cehoslovacia si Romania. Internationalismul de tip comunist a intrat in coliziune directa cu tendinta elitei maghiare de a pastra intr-o forma sau alta dubla monarhie.

Tratatul de la Trianon - eveniment cu semnificatie pentru viitor sau sfarsitul unei perioade istorice? (I)

Ce semnificatie are de fapt Tratatul de la Trianon, dincolo de folosirea sa intr-un sens ideologic sau altul? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, este util a prezenta circumstantele care au dus la aparitia sa.

ştiri din Politica

ştiri de la Adevărul

actualitate, 01:05

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2263 seconds )