Libnet.ro
UNICEF

12:45

in Romania, cinci milioane de tone de alimente ajung anual, la gunoi. Tot atatea milioane de romani abia au ce manca

B1 TV B1 TV,
in Romania, cinci milioane de tone de alimente ajung anual, la gunoi. Tot atatea milioane de romani abia au ce manca

Aproape cinci milioane de tone de alimente ajung in fiecare an la gunoi, in Romania. De asemenea, tot cinci milioane de persoane din populatia tarii ajung sa traiasca in saracie, fara sa isi poata asigura un trai decent, mai ales din punct de vedere alimentar. Astfel ca, potrivit unui raport publicat de o fundatie pentru conservarea naturii, 40% dintre produsele alimentare fabricate in lume nu sunt niciodata consumate. Este vorba despre 2,5 miliarde de tone, ceea ce insemna echivalentul tuturor produselor alimentare fabricate in termen de cinci luni. Cinci milioane de tone de alimente ajung la gunoi, in Romania Romania detine cea mai mare risipa alimentara, peste 95%, se inregistreaza in mediul urban, conform datelor. La fel faceam si eu, faceam multa mancare si o aruncam si nu vad rostul. Am observat ca cei de varsta a doua cumpara destul de multa mancare si isi fac stocuri si asa se arunca mancarea, a specificat o tanara. in raportul publicat de Fundatia World Wildlife se observa ca in ultimul deceniu, la nivel global, aruncarea produselor la gunoi a crescut cu 7%. Astfel ca, risipa de hrana inregistreaza in prezent 40% din totalul produselor alimentare fabricate la nivel global. O solutie din partea activistilor de mediu ar fi ca in loc de aruncarea produselor alimentare, acestea sa fie compensate. Alexandra Ciplea, coordonator al unui centru educational: Daca s-ar ridica nivelul sau numarul celor care ar composta local automat s-ar reduce si deseurile care ajung la groapa de gunoi. in plus, fundatia World Wildlife recomanda ca toti procesatorii, comerciantii si consumatorii sa nu puna accent pe aspectul legumelor sau fructelor, iar in acest mod, magazinele alimentare nu ar mai duce tone intregi de fructe si legume la gunoi, conform Digi24. ro. Risipa alimentara: Peste 80% din romani arunca mancare la gunoi in anul 2020, studiile in materie de risipa alimentara aratau in felul urmator. Un studiu coordonat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara USAMV) din Cluj-Napoca arata ca 83% dintre romani arunca mancare, fructele, legumele si painea sunt alimentele risipite in cea mai mare proportie. Oamenii cumpara mai mult decat au nevoie, iar alimentele ajung la cosul de gunoi. Principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt insa consumatorii si restaurantele. Tone intregi de fructe, legume si carnuri ajung la tomberon. Asta in timp ce alti semeni nu au ce manca. in concluzie, risipa alimentara nu este un fenomen ce poate fi atribuit unei anumite categorii socio-demografice, ci pare un fenomen larg raspandit, a carui diminuare necesita inca multe investitii concretizate in campanii de informare si educare a actorilor implicati. Aceasta concluzie reconfirma importanta actiunilor desfasurate pana in prezent de catre actorii civici, academici si guvernamentali cu privire la stoparea risipei alimentare, a transmis coordonatorul echipei de cercetare de la USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Cristina Pocol. continuă pe B1 TV

ştiri din Economie

ştiri de la B1 TV

actualitate, 12:45

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0.3257 seconds )