Libnet.ro
UNICEF

09:00

Crizei Energetice

Libnet Ro
Dezvoltarea prin investitii: cifrele care spun adevarul

Dezvoltarea prin investitii: cifrele care spun adevarul

Datele recent publicate de INS si Eurostat certifica, inca o data, justetea politicii PSD de guvernare, orientata catre investitii acompaniate de masuri sociale pentru combaterea efectelor crizei energetice si a cresterii preturilor. Astfel, Produsul Intern Brut a atins un nivel record de 1. 600 miliarde lei, PIB-ul per capita, dupa puterea de cumparare a ajuns la nivelul de 78% din media UE. Am devansat Ungaria, suntem aproape de Polonia, iar previziunile economistilor spun ca mentinand ritmul actual in doi ani o vom depasi.

Europa vrea inlocuirea gazului natural cu energia regenerabila. UE vrea sa ajunga la o utilizare de 42,5% a noilor energii pana in 2030

In contextul actualei crizei energetice, UE a accelerat instalarea de tehnologii de productie a energiei din surse regenerabile, si incearca sa inlocuiasca utilizarea gazului natural cu energie regenerabila.

Energia regenerabila substituie gazul, care trebuia sa inlocuiasca carbunele si produsele petroliere

In contextul crizei energetice, UE a sporit si a accelerat instalarea detehnologii in domeniul energiei din surse regenerabile, ceea ce a consolidat aprovizionarea cu energie a UE.

Chisalita, AEI: Criza gazului din Europa, face ca energia regenerabila sa substituie gazul

In contextul crizei energetice, UE a sporit si a accelerat instalarea de tehnologii in domeniul energiei din surse regenerabile, ceea ce a consolidat aprovizionarea cu energie a UE si sta la baza eliminarii pe termen lung a importurilor de combustibili fosili din Rusia.

Noua legislatie pe energie electrica si gaze - apa de ploaie pentru consumatori: Cresc marjele de profit pentru companii Facturile la gaze ar putea scadea putin, dar nu si la electricitate

Ministerul Energiei vrea sa modifice legislatia privind schema de plafonare-compensare a preturilor la electricitate si gaze, sub pretextul unei dereglementari treptate, prin eliberarea unor cantitati pe piata libera, si a reducerii costurilor care sa duca la facturi mai mici in cazul consumatorilor finali. in realitate, piata va fi tinuta in continuare sub controlul statului, chiar cu un an in plus, iar in ceea ce priveste facturile finale, acestea nu vor ajunge la nivelul de dinaintea crizei energetice, chiar daca preturile de pe pietele europene au scazut foarte mult.

Chisalita, AEI: Care au fost masurile tarilor europene de contracarare a crizei energetice si care au fost efectele acestora

In urma cu 1 luna Asociatia Energia Inteligenta, printr-o scrisoare deschisa solicta Guvernului Romaniei, adoptarea unui Plan de Masuri pentru pregatirea perioadei post plafonare, care a determinat aparitia unui plan privind modificarea legislatiei existente privind plafonarea preturilor la gaz si energie.

Electrica, inca o companie cu profit mai mare in urma crizei energetice Castigul din 2023 a crescut cu 11%, desi are mai putini clienti

Grupul Electrica, distribuitor si furnizor de energie, a anuntat joi un profit net 620,4 milioane lei in 2023, in crestere cu 11% fata de anul precedent. Castigurile au fost mai mari in ciuda faptului ca i-a scazut portofoliul de clienti si, implicit, cantitatea de energie furnizata. Mai mult, Electrica precizeaza ca mai are de recuperat o subventie de 1,9 miliarde de lei de la statul roman, in baza schemei de plafonare-compensare a preturilor, reglementata prin OUG 272022.

Romgaz, alta companie de stat care a avut de castigat de pe urma crizei energetice Profit cu 10% mai mare in 2023

Prevederile OUG 272022 privind schemele de plafonare - compensare impuse de Guvern s-au dovedit a fi profitabile pentru producatorul de gaze Romgaz. Compania a anuntat pentru 2023 un profit de 2,81 miliarde lei, cu 10% mai mare decat in anul precedent, potrivit unui raport preliminar pe 2023. in 2022, in plina criza energetica, cresterea a fost de 32,8%. Castigurile au fost obtinute in ciuda unei productii de gaze mai scazute si a unei cifre de afaceri mult diminuate.

Burduja: Companiile din energie au cotizat la stat mai mult decat au primit

Sistemul energetic a contribuit mult mai mult decat a primit in contextul crizei energetice si ca urmare a tuturor masurilor fiscale, a declarat marti ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Burduja: Statul a luat 45 de miliarde de lei de la companiile din energie si a dat doar 25 pentru decontarea plafonarii. Ar putea aceasta continua pana in 2026?

Sistemul energetic a contribuit mult mai mult decat a primit in contextul crizei energetice si ca urmare a tuturor masurilor fiscale, sumele colectate de la companiile din energie depasind 45 de miliarde de lei, din care nu s-au decontat mai mult de 25.

Gazul european continua sa se ieftineasca, ajungand sub nivelul de 25 euroMWh in Romania este usor mai crescut

Cu cat ne apropiem de primavara, pretul gazului de pe bursele internationale este tot mai redus, ajungand ca marti sa scada sub 25 euroMWh. Practic, a ajuns la nivelul din vara anului 2021, dinainte sa se simta efectele manipularii pietei europene de catre Moscova, care a dus la declansarea crizei energetice. Piata romaneasca reactioneaza mai greu, pretul fiind in continuare peste 25 euroMWh.

Razboaiele tractoarelor. Cum foloseste propagada rusa protestele agricultorilor din Europa

La fel ca in cazul pandemiei de COVID-19 si in cazul crizei energetice cauzate de razboiul din Ucraina, propaganda rusa foloseste protestele fermierilor pentru a profeti, inca o data, sfarsitul Uniunii Europene. Cat despre cauzele protestelor, rusii au acelasi raspuns: Ucraina.

Cum va reactiona piata gazelor dupa eliminarea plafoanelor Recomandarile Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei considera ca trebuie impuse reguli mai stricte furnizorilor de gaze, in contextul in care piata va redeveni libera, odata cu depasirea crizei energetice si eliminarea schemei de plafonare - compensare a preturilor, valabila pana in martie 2025. Astfel, Consiliul Concurentei tranmite o serie de recomandari, precum impunerea unui contract standard de furnizare a gazelor naturale. Consiliul Concurentei considera ca trebuie impuse reguli mai stricte furnizorilor de gaze, in contextul in care piata va redeveni libera, odata cu depasirea crizei energetice si eliminarea schemei de plafonare - compensare a preturilor, valabila pana in martie 2025. Astfel, Consiliul Concurentei transmite o serie de recomandari, precum impunerea unui contract standard de furnizare a gazelor naturale.

ANALIZA Pretul gazelor de pe bursa europeana a scazut sub pragul de 30 euroMWh, in mijlocul iernii Romania se comporta in continuare de parca ar fi criza energetica

Pretul gazelor pe bursa TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preturile de referinta la nivel european, este tot mai scazut, ajungand marti chiar sub pragul de 30 de euroMWh. Aceasta desi, teoretic si in practica, pretul gazelor ar trebui sa fie mai mare in mijlocul iernii decat in restul anului, din cauza cererii mai crescute. Pretul gazelor a ajuns la nivelul din iunie 2021, inainte sa se simta efectele crizei energetice, potrivit datelor analizate de HotNews. ro.

ANALIZA Victorie a Europei in razboiul energetic cu Rusia: Noul an incepe cu preturi reduse si stocuri record de gaze Cum e situatia in Romania

Desi ne aflam in plin sezon rece, preturile la gazele naturale au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani pe bursele europene si cu stocuri record. Si in Romania situatia stocurilor de gaze este neasteptat de buna, depozitele fiind mai pline ca oricand. Practic, putem spune inca de pe acum ca Europa trece cu bine a doua iarna de la declansarea crizei energetice si de la reducerea drastica a importurilor de gaze rusesti.

Termenul pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de caldura a fost prelungit pana la 31 decembrie 2024

Termenul pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de caldura a fost prelungit pana la 31 decembrie 2024 dupa ce Parlamentul a adoptat marti propunerea legislativa pentru imbunatatirea eficientei energetice in sectorul rezidential, informeaza Ministerul Energiei. Suntem constienti de provocarile pe care le aduce tranzitia energetica pentru cetatenii nostri, in special in contextul crizei energetice. Prin aceasta .

Este pompa de caldura solutia-minune pentru viitorul energiei? Ghid complet: costuri, plusuri, minusuri

Pompa de caldura a ajuns la tot mai mare cautare in Romania, cu vanzari si de trei ori mai mari anul acesta, potrivit unor specialisti din piata. E un trend care se observa de ceva vreme si in alte parti ale Europei. in contextul crizei energetice si a preturilor tot mai mari la facturi, pompele de caldura se arata drept o alternativa importanta la centralele pe gaz sau la sistemul de termoficare centralizat.

Vesti bune pentru romani: Ajutoarele pentru energie, prelungite cu inca un an

Comisia Europeana a propus saptamana aceasta Consiliului sa prelungeasca cu un an mai multe dintre masurile de urgenta introduse anul trecut pentru a face fata crizei energetice.

Autoritatile vor sa-i sanctioneze pe romanii care isi instaleaza panouri fotovoltaice pentru profit Reteaua energetica este atat de veche incat nu poate face fata surplusului de energie generat

Fenomenul panourilor fotovoltaice a luat avant in Romania, in contextul crizei energetice. Aproape 100. 000 de romani isi produc energie cu ajutorul soarelui, insa reteaua energetica este atat de veche si de uzata incat nu poate face fata surplusului de energie generat. in aceste conditii, autoritatile vor sa-i sanctioneze pe romanii care isi instaleaza panouri fotovoltaice pentru profit, si nu pentru consumul propriu, potrivit Digi24.

Nicolas Gonzalez Casares, europarlamentar: Avem o mare dependenta de gazul rusesc |Decizii ale UE in fata crizei energetice

Nicolas Gonzalez Casares, membru al Parlamentului European din partea social-democratilor din Spania a vorbit, in emisiunea Be EU cu Sabina Iosub, despre protectia sporita in fata crizei energetice si care sunt deciziile Uniunii Europene cu privire la acest aspect.

actualitate, 09:00

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2317 seconds )