Libnet.ro
UNICEF

19:45

CCR, despre amenzile date in starea de urgenta declarate neconstitutionale: Nu intrunesc exigentele de claritate

Adevărul Adevărul,
CCR, despre amenzile date in starea de urgenta declarate neconstitutionale: Nu intrunesc exigentele de claritate

Normele prin care sunt stabilite contraventii trebuie redactate cu suficienta precizie pentru a permite cetateanului sa isi controleze conduita, astfel incat sa fie apt sa prevada, intr-o masura rezonabila, consecintele care ar putea rezulta din savarsirea unei anumite fapte. Asta precizeaza Curtea Constitutionala, in motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Avocatului Poporului privind OUG ce reglementeaza amenzile in starea de urgenta. continuă pe Adevărul

Surse. Baronii PNL fac presiuni ca Guvernul sa anuleze amenzile date in starea de urgenta. Motivul: vin alegerile

Mai multi lideri din teritoriu s-au plans ca amenzile date in perioada starii de urgenta au fost prea mari, prin urmare va afecta partidul la alegerile locale. Baronii liberali fac presiuni ca Guvernul sa vina cu o amnistie fiscala, in contextul in care amenzile au fost declarate neconstitutionale de CCR, sustin surse politice pentru Adevarul. Deocamdata, Ludovic Orban se opune, invocand ca majorarea amenzilor a contribuit la blocarea pandemiei.

INFOGRAFIC Topul judetelor din Romania in functie de amenzile date in starea de urgenta. Ce amenzi s-au dat in alte tari din UE

In starea de urgenta, valoarea maxima a amenzii pentru nerespectarea restrictionarii circulatiei a fost de 20. 000 de lei 4. 150 euro) in Romania. Bulgaria se numara printre statele cu cele mai mari amenzi.

Motivarea Curtii Constitutionale: De ce sunt neconstitutionale amenzile date in starea de urgenta

Prevederile din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11999 prin care au fost majorate amenzile pe durata starii de urgenta nu indica in mod clar si neechivoc, actele, faptele sau omisiunile care constituie contraventii si nici nu permit identificarea cu usurinta a acestora, conform Curtii Constitutionale. Normele prin care sunt stabilite contraventii trebuie redactate cu suficienta precizie pentru a permite cetateanului sa isi controleze conduita, astfel incat sa poata sa prevada consecintele, mai arata Curtea Constitutionala.

Adio, dar raman cu tine! Ce se intampla cu amenzile dupa ce au fost declarate neconstitutionale la CCR

Politistii vor da amenzi in continuare celor care ies din casa fara un motiv intemeiat chiar si dupa ultima decizie a CCR, iar oamenilor nu le ramane decat sa isi ia toate masurile de precautie pentru a iesi cu bine din pandemie.

Digi 24: Cu cat a scazut numarul amenzilor dupa ce au fost declarate neconstitutionale. Cum se reflecta decizia CCR in activitatea politiei

Numarul si valoarea amenzilor date de politisti pentru incalcarea ordonantelor militare a scazut drastic dupa decizia CCR prin care a fost declarat neconstitutional articolul de lege care stabilea sanctiunile si valoarea lor. Daca inainte de decizia Curtii Constitutionale politia dadea cel putin 3. 500 de amenzi pe zi, uneori chiar peste 5. 500, dupa decizie numarul amenzilor a scazut sub 1. 000 pe zi. Si valoarea medie a sanctiunilor a scazut abrupt, s-a injumatatit.

Cine legifereaza in starea de urgenta?

Prin prezentul material aducem in discutie care este autoritatea care ar trebui sa legifereze in cadrul starii de urgenta declarate pe teritoriul Romaniei, in special in situatia in care legislatia vizeaza restrangerea exercitiului drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute de Constitutie sau modificarea ori suspendarea cadrului legislativ existent. intrebarea de a sti cui apartine puterea de a legifera in astfel de situatii de exceptie este foarte importanta la nivel principial.

ştiri de la Adevărul

actualitate, 19:45

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2233 seconds )