Libnet.ro
UNICEF

08:46

FOTO Gara Slatina, locul celei mai importante rascoale de la inceputul sec. XX

Adevărul Adevărul,
FOTO Gara Slatina, locul celei mai importante rascoale de la inceputul sec. XX

Gara din Slatina a fost fiind scena multor evenimente importante in istoria tarii, unele chiar total necunoscute multora dintre romani. Unul dinspre aspectele ce nu sunt mentionate in multe lucrari istorice se refera la rascoala din iunie 1899 derulata chiar pe peronul garii si unde au murit numerosi tarani, dar si soldati. Sau mai poate fi mentionata prima misiune militara din istoria aeronauticii romanesti, in iunie 1910. continuă pe Adevărul

FOTO Gara Arad,una din cele mai bine pastrate din Romania

Una dintre cele mai tranzitate gari din Regiunea de Vest a Romaniei si totodata una din cele mai frumoase din punct de vedere arhitectural este gara din Arad, care acum se afla in ample lucrari de modernizare.

FOTO Cetatea, unul din cele mai importante monumente istorice existente in zona de vest a tarii

Cetatea Aradului este un brand al orasului, iar introducerea ei in circuitul turistic va atrage vizitatorii ca un magnet. Cel putin asa spera autoritatile locale care spun ca Cetatea este si asul din maneca pentru castigarea titlului de Capitala Culturala Europeana.

Povestea celei mai frumoase gari a Hunedoarei: locul in care timpul s-a oprit in anii 1950

Povestea garii din Hunedoara a inceput in anii 1950, in care Romania se afla sub influenta sovieticilor. Arhitectura monumentului nu a facut exceptie de la trendurile acelor vremuri, dar constructorii au avut grija ca gara sa se distinga printre celelalte statii CFR din judet. Doua fresce imense tapeteaza peretii garii, infatisand scene din viata localnicilor. Cele doua tablouri au devenit atractii turistice.

FOTO Gara din Zalau, o cladire moderna ce va avea lift si foodcourt

Nu este o cladire monument istoric, ca multe dintre garile din orasele mari ale Romaniei, insa promite sa fie una dintre cele mai frumoase gari din tara, pentru ca acolo s-au investit, in ultimii ani, sume importante de bani din fonduri europene.

FOTO Gara din Satu Mare, o constructie renascentista, construita de arhitectul maghiar Pfaff Ferenc

In anul 1870 s-a construit la Satu Mare prima Gara, insa, din cauza dimensiunilor necorespunzatoare, edificiul a fost inlocuit in 1899 cu actuala cladire. Cladirea ocupa un loc aparte in istoria tarii noastre, mai ales datorita personalitatilor ce i-au calcat peronul. Scriitorii Liviu Rebreanu, Ion Minulescu si Victor Eftimiu au avut parte de o primire triumfala la gara.

FOTO Gara din Calarasi, de la scena de film pentru Tatal risipitor, la visul cu marmura al lui Ceausescu

Candva, gara era o mandrie in orasul din inima Baraganului. Ceausescu nu s-a calicit. Construita inainte de 1989, gara din Calarasi a fost tapetata cu marmura de cea mai buna calitate. in gara veche, in 1973 s-au filmat si cateva scene din celebrul film Tatal risipitor.

FOTO Gara Itcani, edificiu spectaculos al arhitecturii austriece, lasata de CFR sa se transforme intr-o ruina

Gara Itcani este, fara indoiala, cea mai spectaculoasa din judetul Suceava. Construit in urma cu 150 de ani, edificiul este o bijuterie a arhitecturii austriece. in ultimii zece ani, cladirea monument istoric a fost abandonata de CFR si se transforma incet intr-o ruina.

FOTO Gara Ramnicu Sarat, o bijuterie arhitectonica incarcata de istorie

Prima gara din Ramnicu Sarat a fost construita dupa planurile inginerului Anghel Saligny. Pentru ca era prea departe de oras, a fost construita o noua gara, care a ramas si astazi o bijuterie arhitecturala. Actuala cladire de calatori, construita in stil italian, este opera arhitectului Nicolae Mihaescu si a fost construita intre anii 1897-1898.

FOTO Gara din Baile Herculane: perla perlei Europei

Daca imparatul Franz Josef numea statiunea de pe Cerna perla Europei cu siguranta despre gara statiunii putem spune ca este perla perlei Europei.

Microbii, pe lista suspectilor in cazul celei mai mari extinctii din istorie

Acum 252 de milioane de ani au disparut peste 90% dintre speciile existente pe Pamant, aceasta fiind si cea mai mare dintre cele cinci extinctii din istorie. Cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology MIT) cred niste microbi care produc metan sunt ca de vina pentru disparitia aproape totala a vietii de pe planeta noastra, potrivit Phys. org.

ştiri de la Adevărul

actualitate, 08:46

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2145 seconds )