Libnet.ro
UNICEF

09:45

Cresc costurile cu salariatii, dar mai lent decat creste salariul mediu net. Cateva posibile explicatii

Hotnews Hotnews,
 Cresc costurile cu salariatii, dar mai lent decat creste salariul mediu net. Cateva posibile explicatii

Inchipuiti-va doua firme: una in America si una la noi. In SUA, sa presupunem ca patronul are costuri lunare /angajat de 1000 de dolari, iar in Romania de numai 500 de dolari. Dar angajatul american produce 100 baloane, iar cel roman doar 40. In SUA, il costa 10 dolari balonul, pe cand in Romania 12,5 dolari. De ce ar veni in Romania, chiar daca avem costul cu forta de munca mai mic? Statistica a difuzat vineri datele cu privire la costul fortei de munca de la noi. Aflam astfel ca virgula) cheltuielile lunare ale angajatorilor cu salariatii de la noi au fost anul trecut in medie de 2813 lei/salariat, mai mare cu 5,2% fata de 2012. Cresterea costului cu forta de munca nu inseamna ca salariatii au fost mai bine platiti, costul cu forta de munca crescand mai repede decat cresterea salariului net mediu vezi mai jos graficul). Cresterea poate veni si din cresterea numarului de angajati care au urcat astfel volumul cheltuielilor angajatorului), fie din cresterea fiscalitatii, fie dintr-o combinatie a celor doua elemente. Dupa reducerea cu 5 pp a CAS, costul cu forta de munca va cunoaste o reducere in dinamica, dar acest lucru se va vedea doar in viitoarele statistici. Mai important decat costul lunar al angajatorului cu salariatii mi se pare costul lunar al fortei de munca pe unitatea de produs. continuă pe Hotnews

FMI: Economia Chinei va creste mai rapid decat aratau estimarile

PIB-ul Chinei va creste in 2015, probabil, mai rapid decat s-a estimat, a apreciat, ieri, Changyong Rhee, director al departamentului Asia-Pacific din cadrul Fondului Monetar International FMI), respingand astfel temerile privind riscurile unei bule imobiliare in a doua economie mondiala, transmite Reuters, conform Agerpres.

Femeile au contribuit mai mult decat barbatii la diversitatea genetica a speciei umane- studiu

Femeile au contribuit mai mult decat barbatii la diversitatea genetica a speciei umane, din momentul in care primii oameni moderni au plecat din Africa, acum 70. 000 de ani, potrivit unui studiu, iar acesta ar putea fi rezultatul unui numar mai mic de barbati care s-au imperecheat cu mai multe femei. Desi legile biologiei spun ca ADN-ul masculin si cel feminin contribuie in proportii relativ egale la aparitia urmatoarei generatii, aceste reguli nu spun nimic despre cati dintre reprezentantii fiecarui sex trebuie sa fie implicati in proces pentru perpetuarea sustinuta a speciei, relateaza Mediafax.

Studiu: Femeile au contribuit mai mult decat barbatii la diversitatea genetica a omului

Femeile au contribuit mai mult decat barbatii la diversitatea genetica a speciei umane, din momentul in care primii oameni moderni au plecat din Africa, acum 70. 000 de ani, arata o cercetare citata de Mediafax. Astfel, se pare ca ar fi vorba de un numar mai mic de barbati care s-au imperecheat cu mai multe femei.

Iata de ce conduc femeile mai prost decat barbatii, cu adevarat! Afla toate motivele

Un studiu realizat la Universitatea Michigan din Statele Unite ale Americii a ajuns la concluzia ca femeile conduc, cu adevarat, mai prost decat barbatii. Cercetatorii au studiat peste 6,5 milioane de accidente auto si .

De ce conduc femeile mai prost decat barbatii. Afla toate motivele

Un studiu realizat la Universitatea Michigan din Statele Unite ale Americii a ajuns la concluzia ca femeile conduc, cu adevarat, mai prost decat barbatii.

Mihai Barsan, Ursus: Problema demografica este mai importanta decat aderarea la UE si NATO

Cea mai mare provocare pentru Romania si multe state din Europa de Est este problema demografica, mai importanta decat aderarea la UE si NATO, care va avea efecte pe termen lung si asupra consumului si a dezvoltarii economice, apreciaza Mihai Barsan,.

Premierul Antonis Samaras anunta ca Grecia ar putea iesi din acordul de ajutor cu FMI si UE mai repede decat se credea initial

Antonis Samaras a anuntat, marti, dupa ce a purtat o discutie cu Angela Merkel, ca Grecia ar putea iesi mai repede decat se credea initial din acordul cuFMI siUE, scrie Reuters. incheierea.

Finantele au imprumutat pentru a treia oara consecutiv mai putin decat vizau

Ministerul Finantelor Publice a vandut luni obligatiuni pe zece ani de 241,5 milioane lei si a incheiat astfel a treia licitatie consecutiv in care a atras mai putin decat avea planificat, in timp ce costul finantarii a crescut fata de lunile iulie si august.

Salariatii au castigat, in medie, in 2013, cu 72 lei mai mult decat in 2012 la nivel net

Castigul salarial mediu lunar brut pe total economie realizat in 2013 a fost de 2. 163 de lei, cu 4,8%, respectiv 100 de lei, mai mare comparativ cu cel din anul precedent, in timp ce, la nivel net, castigul salarial mediu lunar a ajuns la 1. 579 de lei, inregistrand de asemenea o crestere de 4,8%, adica 72 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica INS).

Economiile tarilor asiatice se prezinta mai bine decat era asteptat. India, crestere prognozata de 5,5%

Se asteapta ca India si statele invecinate din sudul Asiei isi vor grabi cresterea economica, conform unui raport, care preconizeaza o expansiune economica rapida in regiune, potrivit Deutsche welle. Banca de Dezvoltare a Asiei asteapta ca cresterea economica anuala a Indiei sa sara la 5. 5 %, iar pentru anul urmator aceasta se preconizeaza sa fie chiar mai mare de 6.

ştiri din Economie

ştiri de la Hotnews

actualitate, 09:45

ştirile zilei

 
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2386 seconds )