Libnet.ro
UNICEF

15:00

Industria Tehnologica

Libnet Ro
Ce este Vasco si cum functioneaza translatorul universal. Vine cu internet gratuit pe viata

Ce este Vasco si cum functioneaza translatorul universal. Vine cu internet gratuit pe viata

In era globalizarii accelerate, comunicarea eficienta intre vorbitorii de limbi diferite devine din ce in ce mai importanta. Pentru a raspunde acestei nevoi crescande, industria tehnologica a dezvoltat un gadget translator inovator care promite sa elimine barierele lingvistice. Acest dispozitiv inteligent nu numai ca traduce cu rapiditate si precizie conversatiile, dar si deschide usi noi .

Analiza: Saturarea pietei de la deziderat la provocare majora pentru Big Tech

In ultimii ani 2-3 ani, industria tehnologica a fost martora unor schimbari semnificative, o tranzitie esentiala care a adus in prim-plan provocarile majore cu care se confrunta gigantii Big Tech.

Xiaomi 14 si Xiaomi 14 Pro Sunt Pregatite sa Faca Valuri: Lansarea Asteptata in Octombrie cu Noutati Semnificative!

Intr-o dezvaluire recenta, presedintele Xiaomi China si CEO-ul marcii Redmi, Lu Weibing, a aprins flacara anticiparii in randul fanilor si expertilor tehnologici cu un mesaj concis pe retelele de socializare: Octombrie va fi foarte entuziasmant. Acest mesaj, desi scurt, a fost suficient pentru a starni speculatii si asteptari inalte in industria tehnologica, cu media locala .

ASUS: Un Gigant Tehnologic in Topul Celor Mai Bune Companii din Lume in 2023

Intr-o lume in care tehnologia evolueaza cu o viteza uluitoare, a ramane relevant si a excela in domeniu este o realizare notabila. ASUS, un nume de incredere in industria tehnologica, a fost recent inclusa in lista prestigioasa a revistei TIME, Cele mai bune companii din lume in 2023, marcand un moment semnificativ in istoria sa.

Intel Meteor Lake: Laptopurile viitorului cu AI la un pret premium!

Intr-o lume in continua evolutie tehnologica, Intel nu ramane in urma si isi surprinde fanii cu anuntul privind lansarea laptopurilor alimentate de procesorul Meteor Lake. Aceste dispozitive se anunta a fi la varful gamei, avand un pret estimat de aproximativ 1500 de dolari SUA. Industria PC-urilor din Taiwan anticipa ca noile laptopuri Intel Meteor Lake .

Titanii Internetului, Musk si Zuckerberg, sustin necesitatea reglementarii inteligentei artificiale

Nume mari din industria tehnologica, precum Elon Musk de la X fostul Twitter), Mark Zuckerberg de la Meta sau Bill Gates, cofondator al Microsoft, au participat miercuri la o sesiune cu usile inchise a Senatului american.

Elon Musk si Mark Zuckerberg sunt de acord cu necesitatea reglementarii IA

Nume mari din industria tehnologica, precum Elon Musk de la X fostul Twitter), Mark Zuckerberg de la Meta sau Bill Gates Microsoft) au participat ieri la o sesiune cu usile inchise a Senatului american, in cadrul careia au fost toti de acord asupra necesitatii de a reglementa inteligenta artificiala IA).

Apple A17 Pro: Revolutia Tehnologica din Inima iPhone 15 Pro si Pro Max

Apple, gigantul tehnologic cunoscut pentru inovatiile sale, a lansat recent noul sau procesor, A17 Pro Bionic, care va alimenta modelele iPhone 15 Pro si Pro Max. Aceasta noua piesa de tehnologie promite sa redefineasca performanta si eficienta, stabilind noi standarde in industria smartphone-urilor. intr-o abordare similara cu cea de anul trecut, Apple a decis sa .

Giganti din domeniul tehnologiei isi unesc fortele pentru se feri de o noua criza a cipurilor

Intr-un moment-reper pentru industria tehnologica, un consortiu al gigantilor printre care Apple Inc, Nvidia Corp, Alphabet Inc Google) si Advanced Micro Devices Inc, a elaborat o strategie neobisnuita pentru a se proteja de o noua criza a cipurilor: investesc impreuna intr-un mare producator.

Diablo Immortal castiga popularitate dupa anuntul Diablo IV, spune Blizzard

Blizzard Entertainment a dezvaluit recent ca jocul lor pentru mobil, Diablo Immortal, a devenit mai popular dupa anuntul oficial al Diablo IV. Aceasta informatie a fost impartasita intr-un interviu recent cu WCCFTech, o sursa de incredere pentru stiri din industria tehnologica si de jocuri video. Diablo Immortal a fost initial intampinat cu reactii mixte de .

Huawei Mate 60 Pro: Un Gigant Tehnologic Exclusiv pentru China

Huawei a dezvaluit recent noul sau model de varf, Mate 60 Pro, marcand un moment important in industria tehnologica. Acesta este disponibil pentru precomanda in China, prin intermediul platformei Vmall, la pretul de 7. 000 CNY pentru modelul cu 12GB RAM si 512GB spatiu de stocare. Disponibilitatea Internationala a Huawei Mate 60 Pro Din pacate, pentru .

Inteligenta artificiala risca sa reproduca aceleasi greseli ca retelele de socializare, spune presedintele Microsoft

Dezvoltarea rapida a inteligentei artificiale AI) risca sa reproduca greselile facute de industria tehnologica la inceputul erei retelelor de socializare, a avertizat vineri presedintele Microsoft, Brad Smith, la un forum de afaceri la New Delhi, potrivit AFP.

Inteligenta artificiala risca sa reproduca aceleasi greseli ca retelele de socializare. Avertismentul presedintelui Microsoft

Dezvoltarea rapida a inteligentei artificiale AI) risca sa reproduca greselile facute de industria tehnologica la inceputul erei retelelor de socializare, a avertizat vineri presedintele Microsoft, Brad Smith.

Presedintele Microsoft: Inteligenta artificiala risca sa reproduca aceleasi greseli ca retelele de socializare

Dezvoltarea rapida a inteligentei artificiale AI) risca sa reproduca greselile facute de industria tehnologica la inceputul erei retelelor de socializare, a avertizat vineri presedintele Microsoft, Brad Smith, la un forum de afaceri la New Delhi.

AMD anunta Ryzen 9 7945HX3D, primul sau procesor mobil cu tehnologia AMD 3D V-Cache

In cursa continua pentru a satisface cerintele tot mai exigente ale jucatorilor de pe intreg globul, industria tehnologica aduce in prim plan AMD Ryzen 9 7945HX3D, procesor echipat cu tehnologia exclusiva AMD 3D V-Cache.

Samsung inregistreaza o scadere de 95% a profitului in T2, dar cererea pentru cipuri de memorie imbunatateste situatia

Samsung, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria tehnologica, a publicat raportul sau financiar pentru T2 2023. Rezultatele sunt in concordanta cu estimarile anterioare si arata o scadere graduala in comparatie cu valorile dintr-un an in urma. Cu toate acestea, exista sperante ca lansarea noilor telefoane pliabile va stimula cererea si va ajuta divizia .

Samsung lanseaza in Romania noul QLED TV de 98, oferind o experienta de vizionare captivanta

Samsung Electronics, liderul mondial in industria tehnologica si pe piata de televizoare, continua sa surprinda consumatorii prin lansarea unui nou televizor QLED de dimensiuni impresionante. Astfel, Samsung isi extinde portofoliul de produse premium in Europa, aducand in Romania noul QLED Q80C de 98 de inci 249 cm), care promite o experienta de vizionare captivanta si .

Elon Musk, provocare rusinoasa pentru Mark Zuckerberg. Motivul pentru care l-a pus sa-si masoare organul genital

Intr-o noua turnura a rivalitatii lor faimoase, magnatul tehnologic Elon Musk a lansat recent un provocare publica catre fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, invitandu-l sa participe la o competitie in care sa-si masoare penisurile. Aceasta confruntare spectaculoasa intre doi dintre cei mai influenti oameni din industria tehnologica a starnit rapid interesul si atentia publicului. Elon Musk, .

Toyota, aproape de o realizare istorica: bateria minune va schimba industria masinilor electrice

Firma japoneza crede ca ar putea realiza o baterie cu stare solida cu o autonomie de 1200 de km care se incarca in 10 minute. Toyota spune ca a facut o descoperire tehnologica care ii va permite sa reduca la jumatate greutatea, dimensiunea si costul bateriilor, ceea ce ar putea anunta un progres major pentru .

SUPLIMENT BURSA ICT Industria noastra este intaiul beneficiar al lucratului de acasa

Reporter: Lumea a traversat o perioada agitata in ultimii trei ani; cum arata in acest moment piata de IT and C? Edward Alexandru Cretescu: Piata IT and C isi continua dezvoltarea in mod accelerat, desi la inceputul anului exista foarte multa incertitudine in ce directie se va indrepta industria, in special in Romania, care se afla la granita cu un razboi devastator. Incertitudinea exista in continuare, si va exista o buna bucata de timp dupa finalizarea ostilitatilor, si cred ca este ceva cu care companiile s-au obisnuit sau au fost obligate sa se obisnuiasca. Sunt o multitudine de provocari in continuare, dar Romania, avand avantajul unei industrii de IT and C solide, a reusit sa continue cu tehnologia ca motor al economiei. Companiile sunt astazi cu un ochi la business si cu un ochi la ultimele evenimente globale, Romania acum este afectata din ce in ce mai mult de schimbarile majore externe in industria noastra. E si bine, e si rau, dar privim inainte. Reporter: Cum a evoluat sectorul dupa revenirea la normalitate, odata cu eliminarea restrictiilor dictate de pandemie? Edward Alexandru Cretescu: Digitalizarea proceselor companiilor din zona IT and C continua intr-un ritm bun. intoarcerea la birou in companiile de IT and C este un subiect pe agenda de zi cu zi, industria noastra fiind intaiul beneficiar al lucratului de acasa. Firmele incearca pe cat posibil sa-si eficientizeze sarcinile zilnice, inclusiv cu lucratul de acasa sau intoarcerea la birou, si momentan se incearca un mers pe sarma, o echilibristica, care sa impace si nevoia de colaborare dar si nevoile angajatilor. Iar aceasta eficientizare din sectorul privat se rasfrange, mai devreme sau mai tarziu, si asupra sectorului public, si asta nu poate decat sa ne bucure, avand in vedere ca aceasta zona este cea prioritara pentru noi. Cu toate ca multi angajati s-au intors la birou, ideile de flexibilizare au ramas importante pentru companii si chiar pentru institutii, deoarece ambele tipuri de entitati inteleg ce avantaje pot aduce acestea, indiferent ca vorbim despre optimizarea unor procese sau despre un nivel de bunastare mintala sporit al angajatilor. Si primariile au inceput sa lucreze de acasa, pentru ca, gratie digitalizarii nu mai mergem la etajul 2 sa depunem dosarul cu sina. Reporter: Cum au fost afectate proiectele pe care le derulati de aceasta tornada de evenimente? Edward Alexandru Cretescu: in mare, pandemia globala si razboiul din Ucraina au reprezentat si pentru noi, la fel ca pentru majoritatea companiilor din intreaga lume, momente de incertitudine in privinta prezentului si a viitorului. in special cand noi lucram zi de zi cu administratia publica, fie ca ea este locala sau nationala. Totusi, avand in vedere specificul companiei noastre, am preferat sa transformam aceste amenintari in oportunitati de dezvoltare a business-ului. Digitalizarea si munca de la distanta sunt doua concepte care se potrivesc foarte bine, astfel ca solutiile pe care le propunem noi pot fi foarte usor implementate intr-un mediu de lucru care sa sprijine angajatii ce doresc sa lucreze si din afara biroului. incercam sa aducem lumea digitala si in administratia publica, si cel putin in acest moment, suntem pe drumul cel bun, cu cele 1100 de institutii publice aflate in porto- foliul nostru. Reporter: Care sunt oportunitatile ivite in aceasta perioada? Edward Alexandru Cretescu: Din ce in ce mai multi decidentii publici si politici, pentru ca lucram in mare parte cu administratia locala si nationala) inteleg ca digitalizarea este drumul pe care trebuie sa mearga daca vor sa tina pasul cu evolutia lumii in care traiesc. Mai mult, digitalizarea nu mai este de mult timp un moft, ci devine o necesitate - oamenii de rand vor sa aiba acces facil la serviciile pe care le poate oferi aparatul de stat, fie la nivel local sau la national. Cetatenii nu vor sa mai piarda timp plimband acte dintr-o parte in alta, iar posibilitatea de a rezolva cat mai multe situatii din confortul propriei case, cu ajutorul laptopului sau telefonului, este un adevarat beneficiu. Avem legile care elimina dosarele cu sina, dar pana la practica zilnica de a elimina acest element birocratic, noi incercam sa facem acea posibi- litate reala si sa eliminam in mod concret necesitatea birocratiei excesive dintr-o institutie publica. Reporter: Cum s-a modificat raportul cerereoferta? Edward Alexandru Cretescu: Cererea pentru serviciile pe care le oferim este in usoara crestere, ne asteptam sa atingem borna de 35% din toate UAT-urile din Romania, pe masura ce tot mai multe institutii publice afla despre avantajele digitalizarii cu Regista si aleg sa colaboreze cu noi. Ceea ce, bineinteles, ne bucura foarte mult. Si speram sa fie cat mai multe. Solutia propusa de noi, dezvoltata pe tehnologia Microsoft Azure, este una dintre cele mai sigure din piata. Si pe masura ce organizatiile devin din ce in ce mai constiente de problemele securitatii datelor si ale amenintarilor cibernetice, se indreapta catre solutii sigure, de calitate, care sa protejeze datele cetatenilor. in paralel, oferta noastra este din ce in ce mai variata - am ajuns deja la zece module pe care le oferim institutiilor in functie de nevoile acestora, cel mai nou intrat in portofoliu fiind cel de Urbanism. Pregatim si alte lansari care sa sporeasca eficienta in zona interactiunilor cetatenilor cu aparatul de stat. intre timp, cele mai frecvent utilizate module sunt cele pentru depunerea documentelor si inregistrarea sesizarilor. Reporter: Care ar fi deciziile pe care autoritatile ar trebui sa le ia de urgenta pentru dezvoltarea digitala? Edward Alexandru Cretescu: Din punctul nostru de vedere, cel mai important pas pe care trebuie sa il faca autoritatile din Romania este sa puna la punct Cloud-ul guvernamental. Vorbim despre un proiect amplu, a carui finantare se ridica la nu mai putin de 500 de milioane de euro, bani din PNRR, care poate deveni un sprijin important in cursa pentru digitalizare a Romaniei. Si nu doar aici. Cloud-ul guvernamental este un pilon principal, bineinteles, dar mai sunt si fondurile europene acordate pentru comune, orase si alte institutii publice care vor fi folosite pentru digitalizare. Este o sansa enorma pentru toate tipurile de institutii sa beneficieze de o transformare tehnologica, inclusiv pe partea de echipamente fizice hardware), dar in special pe software-ul utilizat. Si speram aici ca Regista va fi una din cele mai cerute platforme pentru digitalizare. Reporter: Ofera tara noastra un cadru legislativ optim pentru dezvoltare? Edward Alexandru Cretescu: Din fericire, observam unitate si coerenta in zona legilor din Romania privind digitalizarea. Colegii de la ANIS si de la Confederatia Patronala Concordia au fost si sunt in continuare in dialog cu legiuitorii, iar aceasta colaborare este deosebit de benefica. Datorita acestei punti intre parlamentari si oamenii care au activitate zilnica in sectorul IT, cei din urma au putut contribui direct la conturarea unor legi importante, precum Legea Semnaturii Electronice, sau Legea Interoperabilitatii. Ne asteptam ca aceasta colaborare sa continue si in viitor, deoarece avantajele digitalizarii au devenit din ce in ce mai clare si este clar ca acest progres trebuie sustinut la nivel legislativ. Eforturi enorme au fost depuse, si din fericire, se vad si rezultatele. Totdeauna este loc de mai bine, dar cred ca e o idee buna sa apreciem si ce avem deja facut. Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare a domeniului? Edward Alexandru Cretescu: Asa cum spuneam anterior, Cloud-ul guvernamental este un instrument anticipat, deoarece va fi un factor hotarator in procesul de digitalizare a aparatului de stat din Romania. Nu doar la nivel national; ne asteptam mai mult sa existe un impact care se va rasfrange la nivel local, la firul ierbii, cum se mai spune, care formeaza volumul birocratiei din Romania. 85 de entitati precum ministere, autoritati publice, agentii guvernamentale si alte institutii de stat din tara vor fi prezente in acest Cloud, iar asta are potentialul de a simplifica extrem de mult relatia cetatenilor cu aceste institutii. Ne asteptam, astfel, sa vedem progrese importante facute de Romania in zona digitala. Reporter: Cum a evoluat piata muncii in domeniul dumneavoastra de activitate? Edward Alexandru Cretescu: Industria de IT este pana la urma beneficiarul principal al telemuncii, iar noi, la nivel de companie, ne aliniem la tendintele industriei. Vedem o usoara schimbare spre munca inapoi in birou, dar asta este un trend de echilibrare intre telemunca si munca de la birou, si nu ne vom intoarce niciodata la cum era inainte de 2020. Sistemul hibrid de lucru, si cu telemunca, si cu birou, este cel care va ramane, si pe care noi il utilizam deja. Reporter: Care este strategia organizatiei pe care o reprezentati pe termen mediu si lung? Edward Alexandru Cretescu: Suntem in continuare concentrati pe dezvoltarea pachetului de solutii, mai exact de modulele existente in platforma, astfel incat sa acoperim o gama cat mai larga de nevoi ale institutiilor publice pe care le deservim, fie ca este vorba despre primarii sau, mai nou, scoli si spitale. Romania va ramane nucleul business-ului Regista si in urmatorii ani, insa vizam si o extindere peste hotare, cel putin in regiune. Astfel, dorim ca pe termen mediu sa intram si in Republica Moldova, Polonia si Ucraina. Ne dorim sa deservim in mod principal administratia publica, dar vom intra in viitorul apropiat si in sectorul privat. Reporter: Ce decizii majore ati luat in ultimele 12 luni? Edward Alexandru Cretescu: in ultimul an, Regista a iesit pe piata cu un modul de cadastru digital, un modul de Urbanism, cu care noi venim in intampinarea nevoii de digitalizare a documentelor cadastrale. Este un pas important pentru noi, deoarece Urbanismul necesita expertiza specifica, iar colaborarea noastra cu compania Ramboll a dus la constructia acestui modul. Avand decizia de a lansa un modul major, ne concentram acum sa livram acest modul, impreuna cu modificarile constante aduse aplicatiei, catre cat mai multe institutii publice. Urmeaza noi lansari majore si anul acesta, pentru a completa suita de solutii oferita de catre noi. Reporter: Una dintre marile provocari ale momentului este Inteligenta Artificiala. Cum vedeti avantajele si dezavantajele dezvoltarii acestui tip de tehnologie pentru sector, dar si pentru economie in general? Edward Alexandru Cretescu: Noi suntem de parere ca inteligenta artificiala poate fi benefica in sectorul IT, dar si pentru restul economiei. Sunt multe zone care pot fi eficientizate cu ajutorul unor astfel de unelte. Important este insa sa nu acordam mai mult credit decat ar fi cazul inteligentei artificiale. Nu avem inca un General Purpose AI, care sa fie intr-adevar cum vedem in filme, un robot care gandeste singur. La urma urmei, vorbim despre o unealta care poate oferi rezultate proportionale cu pregatirea celui care alege sa se bazeze pe o astfel de solutie. Reporter: Unde se afla Romania pe harta europeana a digitalizarii si a tehnologiei? Edward Alexandru Cretescu: Pe ultimul loc. Si asta este realitatea neplacuta. Romania este la coada clasamentului in privinta digitalizarii in Uniunea Europeana. Indexul DESI indicele economiei si societatii digitale) al Uniunii Europene ne arata cu degetul. Exista un decalaj vizibil intre Romania si alte state, si desi noi facem progrese, si celelalte state membre fac la randul lor progrese. Suntem pe ultimul loc si acolo vom fi pentru o perioada, spre nemultumirea noastra. insa, cel putin noi, cei din echipa Regista, dorim sa vedem asta ca pe o oportunitate, in ideea in care exista mult spatiu pentru crestere. Unul din obiectivele Regista este imbunatatirea accesului la servicii publice digitalizate. Si cu 1100 de institutii publice, credem ca vom putea sa influentam pozitiv indicele DESI. Sper ca o facem deja. Si noi suntem pregatiti sa sprijinim orice institutie publica ce isi indreapta atentia catre solutiile pe care le propunem. Reporter: Va multumim!.

actualitate, 15:00

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2406 seconds )