Libnet.ro
UNICEF

12:00

Proiectul legii darii in plata poate compromite oferta de creditare si siguranta juridica

Ziarul Bursa Ziarul Bursa,
Proiectul legii darii in plata poate compromite oferta de creditare si siguranta juridica

Klaus Iohannis a trimis Legea darii in plata spre reexaminare Parlamentului Proiectul de lege privind darea in plata, care prevede masuri cu efect retroactiv, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime, atrage atentia Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene BCE), care precizeaza, totodata, intr-un aviz al institutiei publicat vineri, ca legea ar putea conduce la o deteriorare a increderii investitorilor straini din cauza observarii unei cresteri a nesigurantei juridice si a riscului de tara. BCE mentioneaza ca acordarea de drepturi generale ce nu sunt prevazute exclusiv pentru debitori care au nevoie de protectie sociala poate conduce la hazard moral si poate compromite oferta de creditare in viitor. continuă pe Ziarul Bursa

EXCLUSIV Sefii a patru banci-mama il avertizeaza pe presedintele Iohannis: Putem analiza actiuni in instante. Mai aveti timp sa preveniti efectele Legii darii in plata

Sefii a patru banci-mama ale unor banci romanesti cu capital strain i-au transmis presedintelui roman Klaus Iohannis o scrisoare in care ii solicita acestuia sa previna efectele legii darii in plata asupra sistemului bancar, ei avertizand practic Romania ca pot da statul in judecata in instantele roamnesti, la curtile de arbitraj internationale si in plan european.

Reprezentantii consumatorilor s-au intalnit joi cu consilierul prezidential Cosmin Marinescu pe tema legii darii in plata

Joi, pe parcursul a aproape doua ore, o delegatie formata din Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare AURSF) si Iuliana Codreanu, o debitoare implicata in multiple demersuri de ajutorare a persoanelor fizice aflate in dificultate a purtat o ampla discutie cu Cosmin Marinescu, Consilier Prezidential pe probleme de Politici Economice si Sociale. Reprezentantii consumatorilor au prezentat o multitudine de argumente in favoarea promulgarii legii darii in plata in forma actuala, evocandu-se totodata si vulnerabilitatile pe care le presupune prelungirea dezbaterilor pe aceasta tema, se arata intr-un comunicat transmis joi de AURSF.

Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata: Sustinerea BNR in legatura cu dezvoltatorii imobiliari persoane fizice care ar beneficia de aceasta lege este extrem de falsa

In calitate de initiator al Legii darii in plata m-am adresat astazi, 16 decembrie a. c. , prin intermediul unei scrisori, Administratiei Prezidentiale pentru a clarifica o serie de informatii lansate recent in spatiul public de catre oficiali ai Bancii Nationale si ai mediului bancar, informatii care nu sunt corecte sau nu sunt complete, ceea ce atrage si caracterul lor eronat prin omisiune. Astfel, prin aceasta scrisoare mi-am propus sa demontez punct cu punct argumentele invocate de catre reprezentantii BNR si ai bancilor, constatand totodata faptul ca multe dintre informatiile lansate de catre acestia sunt contradictorii si manipulatorii, scrie deputatul liberal Daniel Zamfir intr-un comunicat de presa.

Afirmatia ca programul Prima Casa se va stinge prin efectul legii este falsa

In urma intrevederii pe care au avut-o initiatorii Legii Darii in plata, avocatul Gheorghe Piperea si deputatul liberal Catalin Zamfir, cu consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, acestia au transmis o scrisoare consilierului prezidential, in care isi exprima detaliat punctul de vedere referitor la proiectul legislativ aflat pe masa presedintelui Klaus Iohannis, spre promulgare.

Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului sa reexamineze Legea darii in plata

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea darii in plata, informeaza Administratia Prezidentiala. Pe scurt, legea darii in plata ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca sa cedeze bancii imobilul care fusese ipotecat. Astfel, debitorul scapa de datorie, chiar daca banca nu mai reuseste sa-si recupreze banii imprumutati prin vanzarea imobilului in cauza. Klaus Iohannis: Legea este binevenita, dar forma adoptat de Parlament risca sa creeze noi dificultati celor cu credite imobiliare. Cateva dintre probleme: Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii .

E posibil ca Guvernul sa incerce modificarea Legii darii in plata prin Ordonanta

Parlamentul a adoptat, marti, legea prin care Guvernul va putea sa modifice reglementarile privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile Deputatul liberal Daniel Zamfir, care a initiat Legea darii in plata, aflata pe masa presedintelui spre promulgare, trage un semnal de alarma asupra unui punct care apare in nota de fundamentare a Legii prin care Guvernul este abilitat sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare. Respectivul punct prevede ca Executivul va putea legifera, prin aceasta procedura simplificata, reglementarile privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile.

Parlamentul sa nu plece in vacanta pana nu rezolva problema Legii darii in plata

Debitorii au asteptat Legea darii in plata ca pe o gura de aer si au facut tot posibilul ca ea sa fie promulgata in forma in care a fost votata de Parlament si inaintata presedintelui, ne-a spus Cristian Dan, unul dintre administratorii Grupului Clientilor imprumutati in franci elvetieni.

BNR spune ca programul Prima Casa nu va mai exista in practica dupa implementarea legii darii in plata

BNR spune ca programul Prima Casa nu va mai exista in practica daca darea in plata va fi promulgata, pentru ca riscurile care pana acum erau garantate de stat nu vor mai fi acoperite.

Reactia lui Daniel Zamfir dupa retrimiterea legii darii in plata la Parlament: Klaus Iohannis a fost amenintat

Bancile mama il ameninta pe Iohannis cu judecata

ACTUALIZARE 11:6 Raiffaisen Bank: Vedem acest lucru ca fiind pozitiv intrucat pune presiune asupra presedintelui sa trimita legea inapoi in Parlament Raiffaisen Bank considera ca este un lucru pozitiv ca actionarii a patru banci importante din tara noastra i-au transmis presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare in care ii solicita sa previna efectele Legii darii in plata asupra sistemului bancar.

ştiri de la Ziarul Bursa

actualitate, 12:00

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2341 seconds )