Libnet.ro
UNICEF

01:05

Consumul Gaze

Libnet Ro
Noile reglementari UE pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor, tema centrala a Forumului Romania Eficienta 2024

Noile reglementari UE pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor, tema centrala a Forumului Romania Eficienta 2024

Cresterea performantei energetice a cladirilor, responsabile pentru 40% din consumul de energie si 36% din cantitatea de gaze cu efect de sera emisa in atmosfera, este esentiala pentru atingerea tintelor de neutralitate climatica extrem de ambitioase ale Uniunii Europene.

Tamplarie PVC. Alege o solutie inteligenta pentru cresterea nivelului de eco-eficienta a cladirii

Sistemele de tamplarie PVC reprezinta o solutie inteligenta pentru imbunatatirea nivelului de eco-eficienta a cladirilor. Aceasta tehnologie moderna nu numai ca ofera un grad ridicat de izolare termica si eficienta energetica, dar contribuie si la reducerea amprentei de carbon a unei cladiri. Intr-o lume in care resursele sunt tot mai limitate, iar impactul asupra mediului devine tot mai evident, este esential sa cautam solutii inovatoare si sustenabile in domeniul constructiilor. Sistemele de tamplarie PVC devin tot mai populare datorita beneficiilor semnificative pentru mediu si economie. Potrivit studiilor realizate la nivelul Uniunii Europene, sectorul constructiilor este responsabil de aproximativ 40% din consumul de energie din surse neregenerabile si emiterea de gaze cu efect de sera. Din acest motiv, UE a stabilit o serie de obiective in vederea reducerii poluarii si a consumului de energie din surse fosile. Montarea unor profile PVC care respecta normele nZEB este o strategie utila, care contribuie la atingerea obiectivelor impuse de Uniune. Motivele sunt evidente: costurile tot mai mari ale energiei electrice si resursele naturale tot mai limitate si scumpe. In plus, trebuie sa ne aliniem la noile norme Nearly Zero Energy Building nZEB) pentru toate tipurile de cladiri. Asta inseamna ca energia regenerabila trebuie sa .

Romania, in sens invers fata de restul Europei: Ministrii energiei din UE au decis reducerea consumului de gaze Romania isi creste necesarul de gaze

Consiliul ministrilor energiei din statele UE au ajuns luni la un acord politic cu privire la o recomandare de a continua reducerea voluntara a cererii de gaze. Mai exact, statele membre sunt incurajate sa-si reduca in continuare consumul de gaze pana la 31 martie 2025, cu cel putin 15 % fata de consumul mediu de gaze din perioada 1 aprilie 2017 31 martie 2022. Europa se afla deja pe un trend de scadere, masura luata dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Romania, in sens invers fata de restul Europei: Ministrii energiei din UE au decis reducerea consumului de gaze Romania isi creste necesarul de gaze

Consiliul ministrilor energiei din statele UE au ajuns luni la un acord politic cu privire la o recomandare de a continua reducerea voluntara a cererii de gaze. Mai exact, statele membre sunt incurajate sa-si reduca in continuare consumul de gaze pana la 31 martie 2025, cu cel putin 15 % fata de consumul mediu de gaze din perioada 1 aprilie 2017 31 martie 2022. Europa se afla deja pe un trend de scadere, masura luata dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Se apropie o noua criza energetica? Oficialii Comisiei Europene pregatesc scenarii sumbre pentru iarna urmatoare Cum sta Romania

O noua criza energetica ar putea cuprinde Europa iarna urmatoare, cand ar urma sa expire acordul de tranzit de gaze dintre Ucraina si Rusia. Un document intern al Comisiei Europene, obtinut de Politico, arata ca oficialii de la Bruxelles sfatuiesc tarile membre sa se pregateasca pentru noi scumpiri si sa ia in calcul cele mai pesimiste scenarii. Romania are o productie de gaze care acopera consumul intern, insa preturile de pe bursele europene se vor reflecta si la noi.

UE nu mai obliga statele sa micsoreze consumul de gaze: diminuarea va fi voluntara

Comisia Europeana a cerut statelor membre sa mentina politica de reducere a consumului de gaze, darnu obligatoriu, ci voluntar, un indiciu ca s-a incheiat cea mai grava criza energetica din Europa.

Eurostat: Romania, printre statele UE cu o pondere ridicata a surselor de energie regenerabila in 2022

Sursele de energie regenerabila, in 2022, au reprezentat 41,2% din consumul brut de electricitate la nivelul UE, o crestere cu 3,4 puncte procentuale pp) fata de 2021 37,8%) si mult inaintea altor surse de generare a electricitatii, cum ar fi energia nucleara sub 22%), gaze sub 20%) sau carbune sub 17%).

OMV Petrom se pregateste sa foreze dupa gazele din Marea Neagra si face angajari Ce fel de specialisti cauta compania

Pregatirile pentru forajul in perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagra sunt in toi, iar OMV Petrom, operatorul proiectului, a inceput sa-si formeze echipa de specialisti. Prima sonda va fi forata anul viitor, iar productia efectiva va incepe in 2027. Zacamintele din acest perimetru sunt estimate la 100 de miliarde de metri cubi, de zece ori mai mult decat consumul anual al Romaniei.

Constructiile si obiectivul ambitios al reducerii emisiilor de carbon - Care sunt primii pasi spre sustenabilitate?

Obiectivele Uniunii Europene in domeniul energiei si climei depind intr-o mare masura de sectorul constructiilor, atata timp cat cladirile sunt cel mai mare consumator de energie din Europa - trei sferturi dintre cele circa 220 de milioane de cladiri din Europa care au fost construite inainte de anul 2001 nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, potrivit datelor Consiliului UE. Prin Pactul Verde European Green Deal), tintele asumate sunt foarte ambitioase: emisiile de carbon ar trebui sa se reduca cu cel putin 55% pana in 2030, comparativ cu 1990, si neutralitatea climatica ar urma sa fie atinsa pana in 2050. Pentru a realiza obiectivul stabilit pana in 2030, UE ar trebui sa diminueze emisiile de gaze cu efect de sera ale cladirilor cu 60%, consumul final de energie cu 14% si consumul de energie pentru incalzire si racire cu 18%.

Romania importa mai multe gaze din Bulgaria si Ungaria. Motivul pentru care se cumpara din alte tari

Consumul de gaze a crescut avand in vedere temperaturile scazute care s-au inregistrat in ultimele zile, iar Romania a fost nevoita sa importe gaze. Doar miercuri s-au importat 5,8 milioane de metri cubi, cu 2 milioane mai mult decat in ziua anterioar, iar circa o treime din cantitate au provenit din Ungaria si restul din Bulgaria. Cat a importat Romania din Bulgaria si Ungaria .

Romania importa miercuri peste 10% din consumul de gaze si exporta cantitati mai mici spre Republica Moldova. OMV Petrom, principalul importator Cine sunt ceilalti

Importurile de gaze ale Romanie cresc astazi la 5,8 milioane de metri cubi si depasesc 10% din consumul national. Desi teoretic productia interna si depozitele sunt suficiente, unii furnizori aduc gaz din afara tarii pentru ca este mai ieftin. Cele mai mari companii care importa gaze sunt OMV Petrom, E. ON Romania si Tinmar Energy, potrivit informatiilor obtinute de HotNews. ro. Totodata, o cantitate mai mica, de 0,4 milioane de metri cubi, pleaca spre Republica Moldova.

De ce importa Romania gaze, desi are depozitele pline, si, mai ales, de unde? Ce spun ministrul Energiei si seful Transgaz

Primele zile de iarna adevarata au crescut consumul national de gaze la peste 50 de milioane de metri cubi. Desi avem depozitele pline si autoritatile spun ca ne putem asigura tot necesarul din gaze romanesti, o parte din consum vine din import. Aceasta deoarece gazele din afara tarii sunt mai ieftine decat cele din depozitele din Romania, explica, pentru HotNews. ro, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Consumul de gaze in Romania, cat intr-o zi de vara. Sistemul National, aproape de prealerta

Consumul total de gaze al Romaniei in a doua zi de Craciun este de 35 de milioane de metri cubi, similar unei zile de vara.

Situatie paradoxala: Romania importa gaze naturale, desi are depozitele pline Care este motivul

Romania importa gaze naturale in aceasta perioada, desi depozitele autohtone de gaze sunt pline in proportie de peste 88% si ar putea acoperi consumul national, alaturi de productia curenta. Motivul este ca gazele de import sunt mai ieftine decat cele romanesti.

Ion Sterian, director Transgaz: Gazele din Marea Neagra nu vor fi suficiente nici pentru Romania. Va trebui sa importam

Directorul Transgaz, Ion Sterian, spune ca gazul din Marea Neagra nu va transforma Romania intr-un jucator regional, asa cum se tot vehiculeaza, pentru ca nici macar consumul intern nu va putea fi acoperit prin cantitatile estimate.

Situatia gazelor naturale, in prag de iarna: Stocuri record de gaze in Europa, preturi in scadere, influenta nesemnificativa a razboiului Israel-Hamas

In pragul iernii, situatia gazelor naturale la nivelul UE se prezinta neasteptat de bine, fiind depasite orice asteptari. Stocurile de gaze ale Europei au atins niveluri record si continua sa creasca, in conditiile in care consumul este inca scazut, pe fondul temperaturilor destul de ridicate pentru aceasta perioada. Nivelurile record ale stocurilor au ajuns sa traga preturile in jos, nefiind semnificativ influentate de razboiul din Orientul Mijlociu dintre Israel si Hamas.

Naftogaz: Consumul de gaze naturale al Ucrainei este in scadere

Consumul de gaze naturale al Ucrainei este asteptat sa scada sub 20 de miliarde de metri cubi bcm) in acest an, de la aproximativ 27 de miliarde in 2021, inainte de inceperea razboiului cu Rusia, a spus Oleksi Cernisov, CEO-ul Naftogaz, cea mai mare companie de petrol si gaze din tara.

Ministrul Energiei anunta continuarea plafonarii preturilor la energie: Ne putem astepta la o dinamica in crestere a pretului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marti seara, la TVR Info, ca schema privind plafonarea preturilor la energie va continua atata timp cat ne permite Comisia Europeana, precizand ca pana in 2025 Executivul european va permite acest lucru: Ministrul Energiei, despre plafonarea pretului la energie Ne dorim sa pastram aceasta schema. Daca astazi avem preturi in piata mai mici decat acum un an este o poza in timp, ne putem astepta la o dinamica in crestere a pretului, mai ales la gaze naturale, in perspectiva sezonului rece, in special in jurul lunii februarie, cand este tot mai greu de extras gaz din ceea ce am inmagazinat, consumul este posibil sa fie mare daca vom avea o iarna foarte grea, a precizat ministrul Energiei.

Transgaz avertizeaza: Peste 4-5 ani consumul nu va mai putea fi acoperit de productia interna

La nivelul anilor 2027-2028, Romania va avea nevoie, in afara de gazele din Marea Neagra, de 4 -5 miliarde mc de gaze naturale, a avertizat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Consumul de gaze al Romaniei se va dubla in urmatorii patru-cinci ani, iar productia din Marea Neagra nu va fi suficienta, spune seful Transgaz. De unde am putea importa gaze

Consumul de gaze al Romaniei se va dubla in urmatorii patru-cinci ani, odata cu trecerea marilor termocentrale de pe carbune pe gaz si odata cu racordarea de noi localitati la retea. Astfel ca nici macar productia de gaze din Marea Neagra nu va fi suficienta pentru a acoperi necesarul intern si vom fi nevoiti sa apelam la importuri, spune directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

actualitate, 01:05

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,3391 seconds )