Libnet.ro
UNICEF

01:05

Emil Cioran

Libnet Ro
Arta traditionala, din colectia familiei filozofului Emil Cioran, scoasa la licitatie

Arta traditionala, din colectia familiei filozofului Emil Cioran, scoasa la licitatie

Am deschis expozitia extraordinara de Arta Sacra. Icoane semnate sau atribuite iconarilor celebri, precum Matei Tamforea, Pavel Zamfir, Nicolae Catavei ori Ilie Poienaru, sau piese exceptionale realizate in primul atelier de la Nicula, dar si vechi icoane renascentiste din vremea lui Constantin Brancoveanu, care au fondat un stil national, toate acestea, inclusiv doua colectii de arta veche romaneasca, una care a apartinut vicecampionului mondial de bridge Coriolan Neamtu, alta care provine din familia filozofului Emil Cioran, pot fi descoperite la Palatul Cesianu-Racovita, pana in data de 25 aprilie, cand participa la Licitatia de Arta Sacra.

Emil cel fara-de-tara - un portret realizat de Vladimir Tismaneanu lui Emil Cioran, cel care a spus ca O lume fara tirani ar fi ca o gradina zoologica fara hiene

Emil cel fara-de-liniste, Emil cel bolnav de insomnie si de Weltschmerz. A fost, nu ma indoiesc, cel mai central european intelectual roman dar si francez) al veacului XX. A trait o existenta sub zodia utopiei, a dilemelor identitare si a nevrozelor politice.

8 aprilie: S-a nascut marele filosof roman, Emil Cioran. Pe cine a avut profesori si ce opere literare l-au marcat

Pe data de 8 aprilie s-a nascut marele filosof roman, Emil Cioran, dar si filosoful german, fondator al fenomenologiei Edmund Husserl. A aparut Curierul Romanesc, primul periodic important, in limba romana, din Tara Romaneasca si a avut loc premiera piesei de teatru Dale carnavalului.

De ce este limba romana unica. Detaliile care o fac speciala: are al treilea cuvant ca lungime din Europa si cele mai ciudate proverbe

In fiecare an, pe 21 februarie, se celebreaza Ziua Internationala a Limbii Materne. Romanii isi indreapta atentia, in aceste circumstante, asupra limbii romane, care prezinta unele caracteristici unice. Noi avem al treilea cuvant ca lungime in Europa si totodata cele mai ciudate proverbe si zicatori. Ce spunea marele Emil Cioran despre limba romana ca sa .

Emil Cioran, intre obsesia cautarii lui Dumnezeu si neputinta de a crede (Partea a V-a)

In cazul lui Cioran, vorbim de o ecuatie sufleteasca cel putin interesanta, paradoxala, mai exact de o coabitare a unui mistic cu un sceptic.

Emil Cioran, intre obsesia cautarii lui Dumnezeu si neputinta de a crede (Partea a IV-a)

Fara posibilitatea unei Fiinte absolute, deci care sa aiba infinitatea si atributele, pe care le-au identificat autorii patristici, nu este posibila nici atingerea ultimelor niveluri ale abisului.

Emil Cioran, intre obsesia cautarii lui Dumnezeu si neputinta de a crede (Partea a III-a )

Sanatatea este , in opinia lui Cioran, forma vegetala a vietii, starea inconstienta prin care ne ignoram anatomia.

Emil Cioran, intre obsesia cautarii lui Dumnezeu si neputinta de a crede (Partea a II-a )

Un alt ganditor, de data aceasta si teolog, care l-a influentat pe Cioran a fost Kierkegaard.

Emil Cioran, intre obsesia cautarii lui Dumnezeu si neputinta de a crede (Partea I)

Daca in calitate de scriitor si filosof, imi este relativ facil sa vorbesc despre opera lui Emil Cioran, ca teolog, trebuie sa recunosc ca este extrem de dificil, daca nu cumva riscant, provocator sa o fac.

Doua zile dedicate colectiei unui bibliotecar, 400 de piese de colectie Ceausescu, Bonaparte, Tepes

Dublu prilej pentru iubitorii de carte rara si obiecte de colectie, saptamana viitoare: Evenimentul de marca ce intregeste Colectia unui bibliotecar prezinta, in licitatie publica, loturi de carte rara, harti vechi, manuscrise si fotografii de epoca, fiind organizat de Casa de Licitatii Artmark, sub formula a doua segmente de licitatie in zilele de marti si joi. Cele doua parti totalizeaza un important numar de peste 400 de loturi. Astfel, publicul are acces la o selectie de amploare, de la A la Z, de lucrari majore ale literaturii romane, cu semnatura si dedicatie, cum ar fi Fratii Jderi sau romanul Ion sau La Medeleni, dar si la o diversificata serie de loturi rare sau de importanta muzeala: un hrisov emis in 1632 de Matei Basarab, domnitor al Tarii Romanesti opera caligrafica, manuscrisul lui Emil Cioran pentru Amurgul Gandurilor, singura gravura a lui Vlad Tepes cunoscuta pe teritoriul Romaniei si una dintre cele 3 cunoscute in lume, scrisori trimise de Nicolae Ceausescu ori Napoleon Bonaparte, dar si certificatul de vaccinare al lui Geo Bogza.

Anchetarea lui Constantin Noica, in iarna lui 1958. Securitatea l-a decretat dusman al poporului pentru o carte de la Emil Cioran

Filosoful Constantin Noica, un nume de prim rang al culturii romanesti, a fost anchetat zile in sir de Securitatea din Pitesti in decembrie 1958. Vina lui era aceea ca primise o carte de la Emil Cioran.

Ultimii ani ai lui Emil Cioran, petrecuti in uitare: Se duce la porti, le zgaltaie, incercand disperat sa le deschida

Emil Cioran si-a petrecut ultimii ani din viata in uitare. Bolnav de Alzheimer, filosoful a fost internat la Spitalul Broca, un centru renumit din Paris, unde a ajuns datorita presedintelui de atunci al Frantei, Francois Mitterrand, care il cunostea indeaproape.

Satul Poiana, perla coroanei comunei Ciulnita (Jud. Ialomita)

Comuna Ciulnita este aflata la 5 km de resedinta judetului Ialomita, Slobozia. Aici, in mijlocul primaverii, pluteste in aer o mireasma a unui trecut istoric care impune un prezent demn. Nu degeaba spunea Emil Cioran 758;Parfumul este istoria unei flori.

Iubirile unui geniu. Cum s-a indragostit filosoful Emil Cioran la 70 de ani: Am fost un mare vanator de fuste!

Desi si-a trait mare parte din viata alaturi de o singura femeie, Cioran dovedeste in scrisori si in Caiete ca poate iubi la fel de patimas cum scrie despre sinucidere, chiar si la 70 de ani. Astazi se implinesc 112 ani de la nasterea filosofului.

8 aprilie: se implinesc sapte ani de la moartea marelui actor Mircea Albulescu. Legatura sa cu fosta Securitate VIDEO

La 8 aprilie 1928 s-au nascut ilustrul medic Carol Davila, cel care a pus bazele farmaciei romane, si filosoful Emil Cioran. 8 aprilie este si ziua in care au murit Mircea Albulescu, Margaret Thatcher si Sara Montiel.

Ministerul Culturii: Cele cinci manuscrise care apartin lui Emil Cioran si Mircea Eliade intra in administrarea Bibliotecii Nationale

Ministerul Culturii a anuntat intr-o postare pe Facebook ca cele cinci manuscrise care apartin lui Emil Cioran si Mircea Eliade vor fi administrate de Biblioteca Nationala. Ministerul Culturii si-a exercitat in acest an dreptul de preemtiune si negociere pentru cinci bunuri culturale mobile, mai precis, manuscrise ce apartin marilor autori romani, Emil Cioran si Mircea Eliade, clasate in patrimoniul cultural national, categoria juridica Tezaur.

Romanii care au cucerit Franta |Povestile lui Constantin Brancusi, Emil Cioran sau Eugene Ionesco

De ziua Frantei, si noi, romanii, avem motive de mandrie. Nu putini sunt conationalii care au cucerit orasul luminilor, de-a lungul timpului, prin talent, seriozitate si har.

Cartea anului 2022?

In urma cu vreo doi ani, universitarul constantean Angelo Mitchievici publica in revista Transilvania un substantial studiu intitulat Destine crepusculare. intre hedonism si ura de sine. Mateiu I. Caragiale. Angelo Mitchievici isi incepea scrierea cu observatia ca nu exista nici cel mai mic indiciu in conformitate cu care Emil Cioran ar fi citit romanul matein, ca dincolo de faptul ca fiul marelui comediograf I. L Caragiale a trecut la cele vesnice exact in anul in care scriitorul, aflat deja pe culmile disperarii, publica Schimbarea la fata a Romaniei nimic nu ar conduce la concluzia ca ar exista cine stie ce comert folosesc aici o expresie favorita a exegetului) intre cei doi.

Scrisoarea pierduta

Rasfoind cu ajutorul sotiei fiind, se stie, nevazator) capitolul Corespondente din Jurnalul unui personaj controversat, am constatat ca lipseste eroare, fireste, a redactorului de carte) epistola semnata de Emil Cioran, epistola la care tin foarte mult, in urma vizitei la celebrul filosof acasa, in mansarda blocului langa Teatrul Odeon, unde acesta locuia ca un student.

Manuscrisele lui Cioran si Eliade, expuse la Biblioteca Nationala a Romaniei

Cinci manuscrise apartinand lui Emil Cioran si Mircea Eliade, printre care Aveux et anathemes, au intrat acum in patrimoniul statului roman, dupa ce Ministerul Culturii si-a exercitat dreptul de preemptiune si le-a achizitionat. Acestea vor fi puse la dispozitia publicului in cadrul unui eveniment ce va avea loc astazi la Biblioteca Nationala a Romaniei.

actualitate, 01:05

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2281 seconds )