Libnet.ro
UNICEF

06:00

Emisii Sectorul

Libnet Ro
Schema contractelor pentru diferenta (CfD): o perspectiva juridica asupra riscurilor

Schema contractelor pentru diferenta (CfD): o perspectiva juridica asupra riscurilor

Recent, Guvernul Romaniei a luat masuri semnificative pentru a sprijini tranzitia energetica prin implementarea unui nou cadru legal destinat tehnologiilor cu emisii reduse de carbon. Schema de sprijin de tip Contracte pentru Diferenta CfD), anticipata inca din vara anului 2020 si mult asteptata de actorii din sectorul energiei regenerabile, are acum o reglementare in forma finala prin Hotararea Guvernului nr. 3182024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea si functionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenta pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon HG nr.

Zborurile fara emisii nocive, departe de a deveni realitate

Sectorul aviatic trebuie sa-si reduca drastic emisiile daunatoare in anii urmatori. Obstacolele cu care se confrunta sunt insa numeroase.

Romania are sansa istorica, la fel ca in urma cu 115 ani in domeniul gazelor naturale, de a se plasa in topul tarilor europene prin dezvoltarea Gazelor Viitorului

Gazul natural este o sursa importanta de energie, cu utilizare pe scara larga in sectoarele electricitatii, industriei si sectorul rezidential. Arderea gazelor naturale are ca rezultat emisii scazute in comparatie cu arderea altor surse de combustibili fosili carbune si produse petroliere).

Anul acesta, tara noastra trebuie sa reduca emisiile de CO2 din sectorul deseurilor cu 20%

Romania trebuie sa reduca cu 20% cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera GES), provenita din sectorul deseurilor, pana in 2025, comparativ cu valorile din 2019, potrivit planului national Romania Neutra*. Obiectivul final este atingerea neutralitatii climatice pana in 2050, adica reducerea cu 99% a emisiilor nete provenite din toate industriile. in sectorul .

Analiza Clean Recycle: Cum va ajunge Romania Neutra climatic pana in 2050?

Romania trebuie sa reduca cu 20% cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera GES), provenita din sectorul deseurilor, pana in 2025, comparativ cu valorile din 2019, potrivit planului national Romania Neutra*. Obiectivul final este atingerea neutralitatii climatice pana in 2050, adica reducerea cu 99% a emisiilor nete provenite din toate industriile.

China detine 80% din productia de panouri solare: Tranzitia spre energia verde se va face cu dificultate

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre emisii 0.

Tranzitia ecologica: Transportul maritim, deosebit de poluant, vrea sa fie parte a solutiei Energia nucleara va face parte din ecuatie

Sectorul transportului maritim de marfa, deosebit de poluant, doreste sa fie parte a solutiei pentru tranzitia ecologica, potrivit Camerei Internationale a Transporturilor Maritime ICS), care solicita producerea pe scara mai larga de combustibili cu emisii reduse de carbon, potrivit AFP.

Trilema tranzitiei energetice si tinta 2050: Va fi posibila o energie fara emisii de carbon, dar sigura si accesibila?

Desi a trecut prin multe tranzitii energetice in istorie - cand o sursa de energie era inlocuita cu alta din cauza epuizarii resurselor, aparitiei de noi tehnologii sau scumpirii fortei de munca -, umanitatea nu si-a mai propus pana acum sa traverseze o schimbare de paradigma energetica cu o viteza atat de mare ca in prezent. Si de aici apare imensa provocare: sistemele energetice trebuie sa se transforme intr-un timp foarte scurt pentru ca s-a atins un consens global larg ca au ajuns nesustenabile. Iar acest obiectiv temporal extrem de ambitios genereaza o trilema pentru guverne si companii, respectiv sa obtina concomitent: reducerea emisiilor de carbon, mentinerea accesibilitatii si pastrarea securitatii aprovizionarii. Asadar, cum ar putea fi protejati consumatorii, stimuland in acelasi timp transformari la scara larga in modurile de productie si distributie a energiei, precum si schimbari tehnologice, politice, economice, institutionale, sociale si pe piata muncii datorate interconexiunilor dintre sectorul energetic si alte sfere ale activitatii umane?.

Romania, pe lista statelor UE cu cele mai mari emisii de metan din sectorul energetic

Potrivit unui nou raport, Romania este una dintre tarile UE cu cea mai mare cantitate de emisii de metan. in anul 2019, producatorii de petrol din tara au emis o cantitate de 120 de kilotone de metan.

Sectorul energetic ar putea fi bulversat de schema de sprijin prin contracte pentru diferenta Razvan Nicolescu, expert in energie: Va fi o greseala mai mare chiar decat prostia de schema de compensare

Ministerul Energiei se afla pe punctul de a pune in functiune o schema de sprijin de tip Contracte pentru Diferenta CfD) in cazul investitiilor in tehnologii cu emisii reduse de carbon. in acest context, Razvan Nicolescu, expert in energie, fost presedinte al Agentiei Europene de Reglementare in Energie ACER), spune ca implementarea acestei scheme de sprijin va fi o greseala care va pune cruce sectorului de energie electrica, o greseala mai mare chiar decat prostia de schema de compensare care a dezechilibrat atat de mult bugetul de stat. Teoretic, finantarea schemei ar urma sa fie asigurata prin Fondul de Modernizare si contributii ale consumatorilor.

PlanRadar: Digitalizarea industriei de constructii ajuta la indeplinirea obiectivelor privind emisiile nete ale cladirilor

Uniunea Europeana intentioneaza sa decarbonizeze sectorul constructiilor pana in 2050, iar asociatiile industriale din Statele Unite ale Americii au stabilit aceasi obiectiv: atingerea unui nivel de emisii nete zero in sectorul constructiilor pana in 2050.

Blocajul in constructia parcurilor de productie a energiei regenerabile: Cum gasim echilibrul intre dezvoltarea acestor proiecte si protejarea terenurilor agricole?

O serie de acte normative au fost promulgate atat la nivel european, cat si la nivel national cu scopul de a incuraja productia de energie din surse regenerabile si in particular dezvoltarea de mijloace de productie specifice, precum parcurile fotovoltaice sau eoliene. Aceste acte normative au fost elaborate pentru a atinge obiectivele politicii europene in sectorul energetic, in linie cu tratatele internationale si cu eforturile globale, de a realiza tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.

Reforma privind comercializarea certificatelor de emisii in UE a fost adoptata

Reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al UE, inclusiv pentru sectorul aerian si maritim, si instituirea unui fond pentru combaterea saraciei energetice au fost aprobate de PE.

Parlamentul European a adoptat reforma sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii

Parlamentul European a adoptat, marti, mai multe acte legislative cheie care fac parte din pachetul Pregatiti pentru 55 in 2030, precum reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al UE, inclusiv pentru sectorul aerian si maritim, un nou instrument de ajustare la frontiera a emisiilor de dioxid de carbon si un fond pentru atenuarea .

Parlamentul European a adoptat reforma sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii

Parlamentul European a adoptat, astazi, mai multe acte legislative cheie care fac parte din pachetul Pregatiti pentru 55 in 2030, precum reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al UE, inclusiv pentru sectorul aerian si maritim, un nou instrument de ajustare la frontiera a emisiilor de dioxid de carbon si un fond pentru atenuarea impactului social al actiunilor climatice care va combate saracia energetica.

Francisco Guerreiro: Sectorul agricol aduce 52% din emisiile de metan. Trebuie sa avem o revizuire a emisiilor de poluanti

Membrul Parlamentului European, Francisco Guerreiro, sustine ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba o revizuire a emisiilor de poluanti.

BURSELE LUMII Sectorul auto din Europa, la cel mai redus nivel din ultima luna

Bursele din Europa au scazut vineri, sectorul auto atingand cel mai redus nivel din ultima luna, date fiind perspectivele de inasprire a testelor de emisii.

Sectorul petrolului si gazelor se afla intr-un punct de cotitura: Industria petroliera in era datelor

In timp ce liderii mondiali, activistii si cele mai stralucite minti ale lumii cauta alternative cu emisii de carbon zero, solutia pentru a atinge acest obiectiv si pentru a satisface cererile de energie ale zilei de maine poate fi gasita in digitalizarea industriei, considera Marta Branska-Rybicka, Country Leader IBM Romania si Moldova.

Comisia Europeana propune ca, incepand din 2030, toate cladirile noi sa aiba zero emisii de carbon

Comisia Europeana propune ca, incepand din 2030, toate cladirile noi si cele care intra in proces de renovare aprofundata sa aiba zero emisii de carbon, iar pentru sectorul public, regula sa se aplice incepand cu 2027, transmit reprezentantii Romania Eficienta.

ROMANIA EFICIENTA: Comisia Europeana propune ca din 2030 toate cladirile noi sa aiba obligatoriu zero emisii de carbon

Comisia Europeana propune ca, incepand din 2030, toate cladirile noi si cele care intra in proces de renovare aprofundata sa aiba zero emisii de carbon, iar pentru sectorul public, regula sa se aplice incepand cu 2027, potrivit noii propuneri de Directiva privind performanta energetica a cladirilor.

actualitate, 06:00

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2259 seconds )