Libnet.ro
UNICEF

16:30

Pensiile 2022

Libnet Ro
Toti pensionarii trebuie sa stie cum se recalculeaza pensiile din Romania in 2024. Detaliile de la seful Casei de Pensii

Toti pensionarii trebuie sa stie cum se recalculeaza pensiile din Romania in 2024. Detaliile de la seful Casei de Pensii

Cateva milioane de pensionari au inceput anul 2024 cu o majorare a pensiilor cu 13,8%, o indexare cu rata inflatiei din 2022. in acelasi timp, alte cateva milioane se vor bucura de o crestere.

Romania cheltuieste anual cu cercetarea mai putin decat cu pensiile de serviciu. Nici macar universitatile nu investesc in RD

Cheltuielile cu activitatile de cercetare-dezvoltare au fost de nici 6,5 miliarde de lei in 2022, arata datele INS. Nu e deloc uimitor ca suntem constant ultimii din Europa la acest capitol.

Cum se vor calula pensiile si care este sursa banilor pentru cresterea acestora, in 2024? Florin Spataru (PSD): Nu e cazul sa marim in continuare taxele si impozitele pentru mediul privat si pentru populatie (VIDEO)

Florin Spataru PSD) a avut o interventie in emisiunea Politica Zilei, moderata de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a vorbit despre cum va fi aplicata legea pensiilor si care e sursa banilor pentru majorarea pensiilor care va avea loc anul viitor. Avem o lege care a fost aprobata in Guvernul Romaniei si care urmeaza sa fie votata in Parlament, care va duce la eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, vorbim de pensiile contributive,si care din rationamente tehnice ar putea fi aplicat incepand cu data de 1 septembrie 2024 pentru ca dupa aprobarea acestei legi, platforma, aplicatiile pe care Casa Nationala de Pensii le are trebuie modificate corespunzator, trebuie facute simulari, calcule in asa fel incat sa putem sa avem la 1 septembrie toate pensiile recalculate. Avem o lege in vigoare care spune ca in fiecare an pensiile vor trebui indexate cu rata inflatiei. Rata inflatiei din 2022 este de 13,8%, deci incepand cu 1 ianuarie vom avea pensiile majorate cu 13,8%, vorbim de pensiile contributive, urmand ca ulterior fiecare in functie de calculul care va rezulta din noua formula de calcul pensiile contributive incepand cu data de 1 septembrie vor creste variat in functie de data la care fiecare persoana a iesit la pensie si noile conditii de calcul.

Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active de 117,18 miliarde lei in septembrie, anunta Autoritatea de Supraveghere Financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiara ASF) a anuntat ca, la finalul lunii septembrie, fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de 117,18 miliarde lei, in crestere cu 32,1% fata de aceeasi data din 2022. ASF, noi date despre pensiile private .

Bogdan Matei (PSD), despre cresterea pensiilor: Vor fi anumite pensii majorate pentru a se elimina inechitatile din sistem (VIDEO)

Senatorul PSD, Bogdan Matei, a avut o interventie in cadrul emisiuniiPolitica Zilei, pe B1 TV, moderata de Ioana Constantin, unde a vorbit despre cresterea pensiilor. Senatorul a fost intrebat cand o sa afle romanii, concret, cu cat le cresc pensiile si daca primesc si majorari, in afara de indexari. Nici legea 127, in ansamblul sau, nu rezolva inechitati. Am avut un indice de corectie care a creat foarte multe diferente in ceea ce inseamna munca egala, cotizatie egala, profesie sau meserie, in parte. Stim foarte bine ca el, la un moment dat, a fost 1,2, acum s-a ajuns la 1,4, iar inechitatile din punct de vedere al sumelor au crescut exponential si sunt diferente si peste 2000, 2400, poate chiar si mai mari. in ceea ce priveste prezentarea noii legi a pensiilor, din informatiile pe care le am, cred ca undeva la doua saptamani, aceasta noua lege a pensiilor din sistemul bugetar va fi prezentata, inclusiv modul de calcul. Ceea ce se doreste, pentru ca au fost foarte multe discutii cu privire la acest indice, el este raportat la anul 2022, asa cum este in actuala lege a pensiilor, iar inflatia este undeva la 13,7 si ceva 13,8. Mai departe, vor fi anumite pensii majorate pentru a se elimina inechitatile din sistem, asa cum am precizat putin mai devreme. N-as putea eu, din postura mea, sa va dau garantia ca toate inechitatile vor fi rezolvate, insa sunt convins ca o buna parte dintre acestea nu vor mai exista pe noua lege a pensiilor. Mai mult de atat, eu sunt convins ca in urmatoarea perioada se va lua in calcul in continuare si acel sprijin pentru pensiile mici, pentru ca trebuie sa recunoastem vom avea si dupa noua lege tot pensii relativ mici, pentru ca avem, totusi, o diferenta foarte mare, tinand cont ca, astazi, in Romania, 4,2 milioane de pensionari au pensia ce nu depaseste 3. 000 RON in Romania.

Coalitia PSD-PNL nu se grabeste sa elimine pensiile speciale Cristina Pruna (USR): Acesta era un jalon care trebuia indeplinit la finalul anului trecut, in decembrie 2022

Parlamentarii nu se grabesc pentru eliminarea pensiilor speciale si isi continua vacanta. Desi liderii Coalitiei promiteau o sesiune extraordinara a Parlamentului in luna august pentru a corecta Legea dupa decizia CCR, acest lucru nu se va mai intampla. Deputata USR Cristina Pruna a criticat intr-o interventie pentru B1 TV decizia coalitiei PSD-PNL: .

fanatik.ro: Inculpatii VIP care au beneficiat de amnistia mascata ca prescriptie. Crema justitiei plange dupa pensiile speciale

Mii de dosare penale, multe dintre acestea vizand politicieni si inalti functionari publici cu prejudicii de sute de mii de euro si cu condamnari in prima instanta, au fost inchise dupa decizia din mai 2022 a Curtii Constitutionale privind termenele generale de prescriptie. intre timp, saptamana viitoare este asteptata o decizie a CJUE in procesul in care Curtea de Apel Brasov a intrebat daca poate sa ignore deciziile CCR privind prescriptia.

Turcia: Inflatia a scazut putin, dar isi va relua ascensiunea dupa ce vor creste pensiile si salariile

Turcia a avut cea mai redusa decelerare a preturilor de consum de cand a inceput incetinirea inflatiei, in noiembrie 2022, deoarece deprecierea lirei a facut importurile mai scumpe.

fanatik.ro: Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari va ajunge din nou pe masa CCR. Ioan Oltean: Este un Parlament corigent la chestiunile juridice

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost abrogate in februarie 2021, insa Curtea Constitutionala a decis ca acest lucru s-a facut intr-un mod care a contravenit legii fundamentala in mai 2022. CCR se va pronunta si pe noua lege de abrogare, ce va fi adoptata luni, intrucat fostii parlamentari vor sesiza iarasi Curtea. Unul dintre ei este fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Ioan Oltean PDL).

fanatik.ro: Cat ne-au costat pensiile speciale ale parlamentarilor dupa o tergiversare de un an. Proiectul de eliminare, plagiat de PSD dupa o lege proasta

In mai 2022, CCR declara neconstitutionala legea prin care fusesera eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, care fusese adoptata in februarie 2021. Luni este programata sedinta prin care va fi o lege asemanatoare, promovata chiar de catre unul dintre cei care au tergiversat timp de un an solutionarea acestei probleme.

Cristian Popescu Piedone va fi pus in libertate Condamnat in mai 2022 la 4 ani de inchisoare in dosarul Colectiv, fostul primar a fost achitat

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone - condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, in mai 2022, la 4 ani inchisoare pentru abuz in serviciu in dosarul Colectiv si aflat in penitenciar - va fi pus in libertate. Decizia a fost luata miercuri de instanta suprema, care l-a achitat pe fostul primar al sectorului 4. Mii de judecatori si procurori, protest fata de modificarile privind pensiile speciale. Cauze amanate la majoritatea instantelor: Este in interesul societatii ca statutul judecatorului sa fie unul puternic, respectat si independent.

Cu un PNRR blocat si bugetul pentru Educatie la un minim istoric, premierul Nicolae Ciuca promite zeci de miliarde pentru cercetare (VIDEO)

Premierul Nicolae Ciuca PNL) a declarat, marti, ca au convenit prin programul guvernamental ca 70 de miliarde de lei sa fie alocate cercetarii pana in 2026. El a precizat ca anul acesta au alocat un buget cercetarii cu 70% mai mare decat in 2022. Declaratiile au fost facute in contextul in care Educatia are, in 2023, un buget de doar 2,1%, un minim istoric, transa a doua din PNRR e blocata in continuare pentru ca nu am indeplinit doua tinte din domeniul energiei, iar transa a treia e si ea in pericol deoarece guvernantii nu vor sa desfiinteze pensiile speciale.

Vestea momentului pentru 8 milioane de viitori pensionari din Romania. Ce se intampla cu pensiile in 2023

Este vestea momentului pentru 8 milioane de viitori pensionari din Romania. Ce se intampla cu pensiile in 2023, in contextul in carefondurile de pensii administrate privat Pilonul II) au reusit sa recupereze toata pierderea inregistrata in 2022. Vesti bune. Banii celor 8 milioane de viitori pensionari s-au inmultit. Care sunt cele mai performante fonduri de .

Suparat ca se discuta despre pensiile speciale. Ciuca: Pensiile militare nu sunt speciale. Nu cred ca e oportun absolut deloc pentru niciun partid sa se urce pe un astfel de subiect (VIDEO)

Premierul Nicolae Ciuca, presedintele PNL, a insistat, din nou, ca pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci ocupationale, asa cum se intampla in toate statele UE si NATO. El a mai spus ca niciun partid n-ar trebui sa capitalizeze politic pe seama acestui subiect. Declaratiile au fost facute in contextul in care PNL, PSD si UDMR, desi au o majoritate de peste 70% in Parlament, n-au adoptat nici acum reforma pensiilor speciale. Termenul initial pentru indeplinirea acestui jalon din PNRR era 31 decembrie 2022. Si exista temerea ca aceste partide ar fi mai degraba dispuse sa lase Romania fara o transa de bani din PNRR decat sa duca la indeplinire acest jalon.

Pensionarii isi primesc banii inapoi. Cum se va face restituirea mai exact

De la 1 martie se va face restituirea banilor contributiilor de asigurari sociale de sanatate retinute in 2022 pentru pensiile de peste 4. 000 de lei. Guvernul a aprobat aceasta masura pe 15 februarie. Seful Casei de pensii spune ca aceasta operatiune a inceput deja. Noi deja o parte din aceasta Contributie de Asigurari Sociale de .

E oficial! Statul le da inapoi pensionarilor banii retinuti ilegal. Cum se va face plata

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi restituirea contributiilor de asigurari sociale de sanatate retinute ilegal in 2022 pentru pensiile de peste 4. 000 de lei.

Cand vor primi romanii cu pensii mai mari de 4000 de lei banii retinuti de stat inapoi

S-a decis cand isi vor primi banii inapoi romanii care au pensii mai mari de 4. 000 de lei si au platit timp de un an contributia la sanatate de 10%. Oamenii isi vor primi banii inapoi in decurs de un an de zile. Pensionarii vor primi banii inapoi in decurs de un an Potrivit informatiilor existente, acest lucru va fi prevazut in actul care va fi adoptat de Guvern, dupa ce judecatorii CCR au stabilit ca retinerea contributiei de sanatate este neconstitutionala. Persoanele care au o pensie de 4500 de lei vor primi de la stat aproximativ 600 de leian, ceea ce inseamna 50 de lei pe luna. Fostii magistati ar putea primi de 30 de ori mai mult. Adica, 1. 600 de leiluna, ceea ce inseamna 19. 200 de leian, potrivit Antena3. Dupa ce decizia va aparea in Monitorul Oficial, pensiile vor fi reintregite pentru persoanele care au platit deja aceste contributii. Potrivit unei ordonante de urgenta adoptata in decembrie 2021 si care a intrat in vigoare din ianuarie 2022, toti pensionarii care au pensii mai mari de 4. 000 de lei au platit 10 % contributie la sanatate, adica dublu fata de toti ceilalti oameni. Decizia a fost luata in contextul pandemiei, pentru a sprijini sistemul de sanatate. in prezent, sunt 200. 000 de persoane cu pensie de peste 4. 000 de lei in Romania exista acum 200. 000 de pensionari care au peste 4. 000 de lei pensie. Mai exact, avem 108. 000 de persoane care au pensii intre 4. 000 si 5. 000 de lei si 91. 000 de persoane care castiga peste 5. 000 de lei. O veste trista apare pentru 1,8 milioane de romani nascuti dupa 1968. Ei vor fi puternic afectati la pensii. Problemele demografice ale Romaniei se vor acutiza in urmatorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmand sa inceapa in anul 2030, cand o mare parte din decretei vor iesi la pensie. in prezent, numarul angajatilor cu carte de munca este putin mai mare decat cel al pensionarilor, ceea ce confera o oarecare stabilitate. Concret, numarul de salariati activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de catre Inspectia Muncii. Dintre acestia, 4,5 milioane de angajati sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucreaza la stat.

Legea care elimina pensiile speciale, blocata in Senat. Florin Citu: Daca nu faci acest jalon s-a blocat tot PNRR-ul

Florin Citu a declarat luni, in emisiunea Politica zilei, moderata de Ioana Constantin ca proiectul legii privind eliminarea pensiilor speciale ramane blocat la Senat. Acesta a avertizat ca Romania nu a indeplinit jalonul prevazut in PNRR si risca sa piarda urmatoarea transa: S-a prelungit dezbaterea, termenul de dezbatere de la 45 de zile la 60 de zile. De obicei, legile in procedura de urgenta au 45 de zile dezbatere la senat ca sa poata sa mearga repede la Camera Deputatilor sa poata sa fie aprobata. Aici s-a cerut prelungirea la 60 de zile, asta inseamna ca mai sta la Senat, desi jalonul trebuia inchis la 31 decembrie 2022.

Lovitura momentului pentru acesti pensionari, era inevitabil: decizia vine la Bruxelles si ne va costa pe toti

Din momentul in care coalitia de guvernare formata din PNL, PSD si UDMR nu a reusit sa elimine pensiile speciale in 2022 sau sa faca pasi importanti in acest sens, Romania a riscat.

Romanii cu salariul mediu pe economie, care au contribuit 15 ani la Pilonul II, au acum un castig de 5.900 de lei

Pe intreaga perioada de aproape 15 ani de functionare a sistemului, castigul financiar obtinut de romani din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decat dublu fata de actualizare contributiilor brute doar cu rata inflatiei. Conform calculelor APAPR, randamentul Pilonului II a depasit atat depozitele bancare in lei, cat si acumularea de euro, facand din pensiile private cea mai eficienta forma de economisire pe termen lung dinte toate cele accesibile populatiei, in pofida numeroaselor crize economice si fluctuatiilor de pe pietele financiare din ultimii 15 ani. Soliditatea si stabilitatea Pilonului II Spre exemplu, in cei 15 ani, suma contributiilor brute virate in Pilonul II de un roman cu salariu mediu pe economie, ajunge la 22. 406 lei, in timp ce suma acumulata media tuturor fondurilor) se ridica la 28. 305 lei. Diferenta o reprezinta un castig mediu de 5. 900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decat dublu fata de actualizarea contributiilor brute doar cu inflatia si net superior acumularii prin depozite bancare sau cumpararea monedei euro. Datele denota soliditatea si stabilitatea Pilonului II de pensii private, precum si faptul ca, dincolo de scaderile conjuncturale din 2022, Pilonul II a generat pe toata durata de functionare castiguri investitionale importante in beneficiul celor aproape 8 milioane de romani din sistem, scrie Antena3. Cum afla un roman ce fond de pensii are in Pilonul II Pentru a afla ce fond de pensii are un roman este necesara completarea formularului dezvoltat de ASF, in 30 de secunde, doar cu nume si CNP. Ulterior, participantul poate lua legatura cu administratorul fondului sau de pensii. Recomandari: Transmiterea unei copii dupa actul de identitate pentru actualizarea datelor personale; Solicitarea datelor de acces online nume, parola) la contul de pensie privata Pilon II; Solicitarea transmiterii scrisorii de informare anuala exclusiv pe e-mail. in prezent, circa 870. 000 de romani au acces online la contul lor de pensie privata Pilon II, unde isi pot consulta oricand valoarea la zi si istoricul de contributii. Numarul acestora a crescut cu 11% in 2022. De asemenea, circa 650. 000 de romani au solicitat administratorilor sa primeasca exclusiv in format electronic, pe e-mail, scrisoarea de informare anuala, potrivit datelor culese de APAPR de la administratori.

actualitate, 16:30

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2422 seconds )