Libnet.ro
UNICEF

01:05

Pietele Gaze

Libnet Ro
Facturile romanilor la energia electrica raman in continuare plafonate, desi preturile au scazut |Nu cred ca s-a simtit. Se duce jumatate de pensie lejer

Facturile romanilor la energia electrica raman in continuare plafonate, desi preturile au scazut |Nu cred ca s-a simtit. Se duce jumatate de pensie lejer

Guvernul nu renunta la schema de plafonare a preturilor energiei, desi cotatiile pe pietele internationale de gaze si electricitate sunt in scadere accelerata.

ANALIZA Cum forteaza Guvernul Romaniei preturi ridicate la energie, in timp ce pe pietele europene sunt estimate scaderi tot mai mari

Tarile europene, inclusiv Romania, au intrat in sezonul cald cu stocuri record de gaze. Europa are atat de multe gaze incat expertii in energie pun problema reducerii importurilor, pentru a scadea ritmul de inmagazinare. Abundenta de gaze ar putea sa duca la scaderi si mai mari de preturi pe pietele europene. Si in cazul electricitatii sunt estimate reduceri masive de preturi in perioada urmatoare, pe pietele libere. Contrar tendintelor clare de pe pietele europene, Guvernul Romaniei impune, prin legislatie, preturi la gaze si electricitate nejustificat de mari.

Starea pietei electricitatii si gazelor, dupa criza energetica: Productie record de regenerabile, consum mult mai mic, preturi in scadere

Criza energetica, provocata de Rusia prin manipularea livarilor de gaze si invadarea Ucrainei, a dus la schimbari majore pe pietele energetice din Europa, intr-un timp scurt. in primul rand, dorinta de a scapa cat mai rapid de dependenta ruseasca a determinat cresteri record ale surselor regenerabile, scopul fiind inlocuirea gazului si carbunelui, dar si scaderi mari de consum, reiese din ultimele rapoarte ale Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei ACER).

Noua legislatie pe energie electrica si gaze - apa de ploaie pentru consumatori: Cresc marjele de profit pentru companii Facturile la gaze ar putea scadea putin, dar nu si la electricitate

Ministerul Energiei vrea sa modifice legislatia privind schema de plafonare-compensare a preturilor la electricitate si gaze, sub pretextul unei dereglementari treptate, prin eliberarea unor cantitati pe piata libera, si a reducerii costurilor care sa duca la facturi mai mici in cazul consumatorilor finali. in realitate, piata va fi tinuta in continuare sub controlul statului, chiar cu un an in plus, iar in ceea ce priveste facturile finale, acestea nu vor ajunge la nivelul de dinaintea crizei energetice, chiar daca preturile de pe pietele europene au scazut foarte mult.

EXCLUSIV Legislatia privind plafonarea preturilor la energie va fi modificata, in sfarsit, in urma scaderilor de pe burse Ministerul Energiei analizeaza cateva optiuni

Sunt in analiza cateva optiuni de modificare a OUG 272022 n. red. privind schema de plafonare - compensare), se arata intr-un raspuns al Ministerului Energiei transmis la solicitarea HotNews. ro. Aceasta modificare ar putea avea loc in contextul in care cotatiile de pe pietele spot europene, atat la gaze, cat si la electricitate, au scazut foarte mult in ultimele luni, ajungand sa fie chiar si sub plafoanele impuse de Guvernul Romaniei. HotNews. ro a atras atentia asupra faptului ca aceste plafoane au ajuns sa fie prea mari, ca nu mai sunt de actualitate, nefiind corelate cu evolutia pietei, si ca incurajeaza cresterea artificiala a preturilor.

Esec guvernamental in gestionarea preturilor la gaze si electricitate: Plafoanele sunt prea mari si nu se mai justifica, dar eliminarea lor poate crea si mai mult haos pe piata energetica

Guvernul a insistat sa mentina plafoanele la energia electrica si gaze naturale in forma stabilita in primavara lui 2022, in plina criza energetica, desi era evident ca nivelul acestora nu mai are nicio legatura cu evolutia preturilor din ultima perioada. Pe pietele spot internationale, preturile la gaze si energie electrica au ajuns sa fie si de peste zece ori mai mici fata de recordurile din 2022. Pe scurt, modul in care sunt aplicate plafoanele stabilite cu aproape doi ani in urma incurajeaza practicarea unor preturi prea mari pe lantul producator-furnizor, mai ales in conditiile in care autoritatile statului, precum ANRE sau Consiliul Concurentei, sunt inerte in fata unor posibile abuzuri pe piata.

Pretul gazelor naturale pe bursele europene este cel mai mic din ultimii doi ani. Care e situatia in Romania

Preturile la gazele naturale au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani pe bursele europene si cu stocuri record. Si in Romania situatia stocurilor de gaze este neasteptat de buna, depozitele fiind mai pline ca oricand. De cand a inceput iarna, pretul gazelor pe pietele europene a scazut constant .

Sebastian Burduja arata spre ANRE, in scandalul preturilor mari la gaze si electricitate: Doar cererile validate de ANRE ajung sa fie decontate de catre Ministerul Energiei

Ministerul Energiei sustine demersul verificarii stricte a respectarii legii de catre furnizorii de pe piata de gaze si energie electrica. Conform cadrului legal, aceste verificari sunt efectuate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei ANRE), se arata intr-un punct de vedere al Ministerului Energiei fata de solicitarea premierului Marcel Ciolacu de a verifica de ce preturile la electricitate si gaze cresc, in conditiile in care pe pietele europene scad.

Ciolacu ii cere lui Burduja sa verifice de ce cresc preturile la gaze: Sunt furnizori care au crescut nefundamentat preturile, iar in toata Europa au scazut

Premierul Marcel Ciolacu a cerut atat ministrului energiei Sebastian Burduja, cat si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei ANRE) sa verifice furnizorii din Romania care cresc preturile in Romania, in timp ce in Europa scad. Reamintim ca HotNews. ro a scris in excllusivitate o serie de articole despre cresterea preturilor la gaze si energia electrica, in timp ce pe pietele europene acestea scad, si despre cum subventioneaza statul profiturile uriase ale furnizorilor.

Iarna a inceput cu preturi scazute la gaze, pe pietele europene in Romania, preturile sunt blocate de plafonari

De cand a inceput calendaristic iarna, pretul gazelor pe pietele europene a tot scazut. Potrivit datelor hub-ului de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preturile de referinta la nivel european, cotatiile futures la gaze naturale cu livrare in luna ianuarie au scazut sub 40 euro MWh, la 37-38 euro MWh, cat erau si la inceputul lunii octombrie. Analistii spun ca aceste scaderi arata o incredere mare a pietei intr-o traversare confortabila a iernii.

inchiderea zacamantului de la Groningen creste preturile la iarna dar si importanta Romaniei pentru piata energetica

Vestea ca guvernul olandez planuieste sa inchida cel mai mare zacamant de gaze naturale din Europa la 1 octombrie a socat pietele saptamana trecuta.

Guvernul Ciolacu va elimina plafoanele maxime de pret de la energie si gaze la sfarsitul anului Legislatia adoptata anul trecut prevedea mentinerea lor pana la finalul lui martie 2025

Programul de guvernare al Executivului condus de Marcel Ciolacu, presedintele PSD, prevede ca preturile plafonate la gaze si la energie electrica vor fi mentinute doar pana la finalul acestui an. Asta desi legislatia adoptata anul trecut prevedea mentinerea lor pana la finalul lui martie 2025, aminteste economica. net. Programul mai prevede, insa, ca vor fi facute analize trimestriale legate de evolutia preturilor din pietele de gaze si energie.

OPEC+ scade productia dar sporeste ingrijorarile legate de inflatie

Pietele globale au incheiat primul trimestru din 2023 pe verde, dupa o revenire puternica condusa de perdantii din 2022, cripto si tehnologie. Inflatia incetineste dramatic in Europa, sustinuta de scaderea preturilor la petrol si gaze naturale, desi.

Comisia Europeana va anunta maine noi pasi in achizitiile comune de gaze

Comisia Europeana va anunta astazi care sunt urmatorii sai pasi in lansarea unei scheme pentru tarile UE care vor achizitiona impreuna gaze naturale de pe pietele mondiale, a anuntat astazi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Ucraina va cumpara gaze in comun cu tarile Uniunii Europene

Ucraina va participa la programul Uniunii Europene de cumparare in comun de gaze de pe pietele globale si are ca obiectiv sa achizitioneze 2 miliarde de metri cubi de combustibil inainte de iarna viitoare, a declarat joi seful politicii energetice a UE, comisarul Kadri Simson, relateaza Reuters, potrivit News. ro.

Ucraina va participa la achizitiile comune de gaze la nivelul UE

Ucraina va lua parte la schema UE de a achizitiona gaze in comun de pe pietele globale, pentru a se aproviziona cu doua miliarde de metri cubi bcm) de combustibil inaintea iernii viitoare, a declarat joi comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

XTB: Optimism temperat privind pretul petrolului, intr-un context geopolitic si economic incert

Pietele de petrol si gaze sunt marcate de scaderi, cotatia titeiului Brent pierzand 34% fata de varful atins in mai 2022, precizeaza Radu Puiu, analist financiar in cadrul XTB Romania.

ANALIZA GOLDRING: Economia lumii, la un an de la razboiul dintre Rusia si Ucraina

Dincolo de socul izbucnirii unui razboi in Europa, primul si cel mai vizibil efect, resimtit de toata populatia planetei, a fost cresterea masiva a preturilor, dupa ce Europa a redus, intr-o proportie uriasa, importurile de gaze si petrol rusesti, iar accesul cerealelor si produselor alimentare ucrainene pe pietele externe a fost stopat sau ingreunat semnificativ din cauza distrugerii rutelor de transport terestre si navale.

Captura uriasa de tigari facuta de vamesii din Ucraina la punctul de trecere Diakovo-Halmeu. Marfa urma sa ajunga in pietele din Satu Mare

Captura impresionanta, dar in acelasi timp surprinzatoare, facuta de vamesii din Ucraina. Totul s-a intamplat la punctul Diakovo-Halmeu, acolo unde frontieristii din tara vecina au ramas surprinsi in momentul in care au scanat o cinsterna, despre care soferul spunea ca are ca destinatie Romania, unde urma sa fie incarcata cu gaz. Soferul a spus ca urma sa ajunga cu cisterna in Romania, pentru a achizitiona gaze naturale .

Rusia, Kazahstan si Uzbekistan iau in calcul crearea unei uniuni a exportatorilor de gaze

Rusia, Kazahstan si Uzbekistan analizeaza crearea unei uniuni tripartite a gazelor pentru livrarile interne si pentru pietele din terte tari, a afirmat viceprim-ministrul rus Alexander Novak, citat de agentia EFE, relateaza Agerpres.

actualitate, 01:05

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2141 seconds )