Libnet.ro
UNICEF

08:30

Sedinta CSAT de urgenta dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile

Hotnews Hotnews,
 Sedinta CSAT de urgenta dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii CSAT) se va reuni in sedinta de urgenta vineri seara pentru a discuta efectele deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile, transmit televiziunile de stiri. Sedinta CSAT va avea loc imediat dupa intoarcerea presedintelui Iohannis din vizita in Israel si Palestina. Vom reveni. continuă pe Hotnews

Cum argumenteaza doi judecatori ai Curtii Constitutionale ca exceptia de neconstitutionalitate privind interceptarile trebuia respinsa ca inadmisibila: Fara legatura cu solutionarea cauzei, de competenta instantelor de judecata

Decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile a avut o opinie separata, semnata de doi judecatori, Maya Simona Teodoroiu si Tudorel Toader, care au considerat ca exceptia de neconstitutionalitate ar fi trebuit respinsa ca inadmisibila, deoarece nu avea legatura cu solutionarea cauzei si era legata de interpretarea si aplicarea legii, aspecte ce intra in competenta instantelor de judecata.

Analist: Hotararea Curtii Constitutionale din Republica Moldova privind alegerea presedintelui starneste controverse

Decizia Curtii Constitutionale din Republica Moldova, potrivit careia seful statului poate fi ales prin vot direct, nu de catre Parlament, starneste polemici la Chisinau, desi este dorita de majoritatea partidelor si de alegatori.

CSAT se reuneste vineri pentru a discuta implicatiile deciziei CCR privind interceptarile

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii CSAT) a fost convocat pentru vineri de catre presedintele Klaus Iohannis, subiectul sedintei fiind decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea interceptarilor facute de SRI in dosarele penale.

Mari probleme in motivarea Curtii Constitutionale care schimba radical regimul interceptarilor

Decizia prin care Curtea Constitutionala produce o schimbare majora de sistem stabileste in mod corect neconstitutionalitatea unui articol din Codul de Procedura Penala, dar de aici incolo argumentele judecatorilor si rationamentele din motivarea publicata miercuri ridica o serie de semne de intrebare. Primele probleme apar inaine de a intra pe fondul motivarii. Decizia Curtii de a admite exceptia este foarte discutabila. Or, a avea o controversa asupra admisibilitatii unei exceptii de neconstitutionalitate submineaza din capul locului una dintre cele mai importante hotarari adoptate in ultimii ani. Implicatiile ei asupra justitiei din Romania sunt fara precedent: probe anulate, institutii date peste cap, investitii in tehnica de interceptare si filaj, realocare de resurse, pe scurt, o bulversare de sistem.

Presedintele Curtii Constitutionale, mesaj ironic pentru procurori

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a comentat joi decizia CCR care blocheaza interceptarile SRI in dosarele penale si a transmis un mesaj ironic. Nimeni din cei care au facut fa.

IGPR, dupa decizia CCR: avem nevoie de 1.000 de ofiteri si agenti de politie si 30 de milioane de euro

IGPR informeaza, printr-un comunicat transmis miercuri seara Agerpres, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei CCR), pentru realizarea supravegherii tehnice in noul context legislativ, se impune suplimentarea structurii organizatorice a Politiei Romane cu 1. 000 de posturi de ofiteri si agenti de politie, precum si rectificarea bugetului institutiei cu aproximativ 30 de milioane de euro.

DNA cere suplimentarea bugetului institutiei cu 10,4 milioane de euro pentru achizitionarea de masini si tehnica de interceptare, dupa decizia CCR

Directia Nationala Anticoruptie a transmis miercuri Ministerului Justitiei o adresa in care explica de ce este necesara promovarea unei Hotarari de Guvern prin care sa fie suplimentat numarul maxim de posturi al DNA cu 130 de ofiteri si agenti de politie judiciara, precum si rectificarea bugetului institutiei cu suma de 10. 000 de euro, pentru achizitionarea de masini si echipamente tehnice suplimentare de interceptare, in urma deciziei Curtii Constitutionale.

Ministrul Raluca Pruna: Vineri seara, dupa sedinta CSAT, vom adopta o Ordonanta de Urgenta. Procurorii vor folosi infrastructura SRI

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, joi, ca parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptari, proiectul de Ordonanta de Urgenta urmand sa fie avizat vineri in CSAT si apoi aprobat in sedinta extraordinara a Guvernului.

Cum poate fi reparata legislatia privind interceptarile

Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, potrivit careia interceptarile realizate de SRI pe baza Codului de procedura penala sunt neconstitutionale, a generat interpretari legate de incheirea etapei in care serviciul secret poate conclucra cu DNA. Totusi, lucururile sunt mai complicate din punct de vedere juridic, iar excluderea serviciului secret din ecuatie nu este o certitudine.

Motivatia Curtii Constitutionale in cazul interceptarilor: Nicio reglementare, cu exceptia Codului de procedura, nu contine norme de a consacra competenta altui organ de a efectua interceptari / Decizia se aplica dosarelor aflate pe rol

Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea SRI sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si alte parchete. Decizia se aplica proceselor aflate pe rol, ceea ce inseamna ca probele obtinute prin interceptari facute de SRI sau alte servicii se informatii nu vor mai fi luate in calcul de judecatori. Decizia nu se aplica insa dosarelor in care au fost pronuntate solutii definitive, condamnatii in aceste spete neputand cere revizuirea sentintelor, cu o exceptie: daca au ridicat exceptii similare de neconstitutionalitate pana la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial.

ştiri de la Hotnews

actualitate, 08:30

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2024 seconds )