Libnet.ro
UNICEF

22:15

Controalele Fiscale

Libnet Ro
PwC Tax Talks: Controalele fiscale si serviciile intragrup - ANAF analizeaza documentatia foarte minutios si are exigente tot mai ridicate

PwC Tax Talks: Controalele fiscale si serviciile intragrup - ANAF analizeaza documentatia foarte minutios si are exigente tot mai ridicate

ANAF a realizat anul trecut aproximativ 87. 000 de controale fiscale, 21. 000 de inspectii fiscale, 20. 000 de verificari documentare si 33. 000 de controale antifrauda, iar principalele subiecte ale inspectiilor au fost TVA si impozit pe profit. Autoritatea va continua in acest ritm si anul acesta, iar contribuabilii trebuie sa se pregateasca temeinic chiar daca, o data cu introducerea SAF-T si e-Factura, s-a redus numarul documentele solicitate.

Controalele Antifrauda cu Inspectia Muncii s-au intensificat in anumite zone. E-transport si e-factura atrag sanctiuni contraventionale tot mai intens, iar informatiile din fisierele SAF-T vor fi valorificate in inspectii si verificari documentare (II)

Controalele Antifrauda in tandem cu Inspectia Muncii la companiile de ridesharing sau anumite companii de curierat s-au intensificat, iar persoanele fizice cu averi mari au fost clar identificate de ANAF si ar putea avea obligatii fiscale suplimentare. O data cu cresterea sarcinii fiscale in 2023, pare ca legiuitorul are intentia de a creste si presiunea penala in 2024. Directiva privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal Directiva PIF) a fost transpusa deficitar. ANAF utilizeaza intensiv e-transport si e-factura pentru a colecta bani din sanctiuni contraventionale. Iar informatiile din fisierele SAF-T ar putea fi valorificate atat in inspectii fiscale, cat si in verificari documentare. Aceste subiecte au fost discutate in cadrul Conferintei anuale de Taxe PwC Romania in cadrul Panelului III coordonat de Dan Dascalu, Partener DandB David si Baias, de catre Bogdan Carpa-veche, Director PwC Romania, Mihai Boian si Ana-Maria Iordache, Parteneri DandB David si Baias. Panelul a inclusiv cele mai relevante zece arii preconizate de specialistii nostri ca fiind de interes pentru controalele derulate de ANAF in anul 2024, iar prima parte a acestei analize poate fi citita aici.

Inspectorii ANAF, mai inventivi in 2024. Ce se schimba la controalele fiscale, cum sunt verificatii romanii, mici antreprenori si nu numai

Controale fiscale: Ariile majore de interes au ramas in general aceleasi, insa abordarile ANAF au devenit inovative si mai complexe. Cateva avertizari pentru contribuabili (I)

Controalele fiscale s-au cvasi generalizat in ultimul timp si, chiar daca ariile majore de interes ale acestora au ramas in general aceleasi ca in anii trecuti, abordarile ANAF au devenit mai inovative si mai complexe cu alte implicatii pentru contribuabili. Aceste subiecte au fost discutate in cadrul Conferintei anuale de Taxe PwC Romania in cadrul Panelului III coordonat de Dan Dascalu, Partener DandB David si Baias, in care au fost prezentate cele mai relevante zece arii preconizate de specialistii nostri ca fiind de interes pentru controalele derulate de ANAF in anul 2024, pe care le vom prezenta sumar in doua materiale succesive in perioada urmatoare. Prima parte a acestei analize cuprinde comentariile prezentate de Monica Todose, Director PwC Romania cu privire la inspectiile de preturi de transfer care au redevenit din ce in ce mai prezente in ultima vreme, precum si pe cele prezentate de Adina Vizoli si Tiberiu Panfiloiu Directori PwC Romania) cu privire la un alt subiect predilect de control al ANAF i. e. serviciile de management si consultanta), dar si alte . alte doua teme din ce in ce mai abordate in verificarile fiscale i. e. sediul fix si sediul permanent).

Controalele Fiscului la persoanele fizice au crescut cu peste 80%, in primele noua luni din 2023

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani si doar in primele trei trimestre din 2023 s-a inregistrat o crestere de peste 80% fata de anul precedent, iar cele 127 de decizii de impunere au insumat o valoare totala de 53,5 milioane de lei, reiese dintr-o analiza publicata, .

Deloitte: Controalele Fiscului la persoanele fizice au crescut cu peste 80%, in primele noua luni din 2023

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani si doar in primele trei trimestre din 2023 s-a inregistrat o crestere de peste 80% fata de anul precedent, iar cele 127 de decizii de impunere au insumat o valoare totala de 53,5 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al Deloitte.

Fiscul a sporit verificarile asupra persoanelor fizice anul trecut. Numarul controalelor a crescut cu 80%

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii 5 ani si doar in primele trei trimestre din 2023 s-a inregistrat o crestere de peste 80% fata de 2022.

Indicator de avertizare in inspectia fiscala verificarile derulate de ANAF la persoanele fizice, in urcare pe un drum cu inclinare de 70%

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani, pe fondul diversificarii surselor de venit ale acestora si al constatarii unor situatii in care veniturile astfel obtinute au fost incomplet declarate. Prin urmare, in cadrul programului de stimulare a conformarii voluntare a contribuabililor, autoritatile fiscale centrale au desfasurat importante actiuni de verificare, care fie au tintit domenii cu risc ridicat de nedeclarare a veniturilor obtinute, cum ar fi tranzactionarea criptomonedelor, activitatile de infrumusetare, promovarea in online a anumitor produse etc. , fie au vizat persoane in cazul carora au fost identificate discrepante intre veniturile declarate si cele estimate de ANAF diferente mai mari de 50. 000 de lei intr-un an).

ANAF dubleaza controalele la persoanele fizice. Coafezele, influencerii si investitorii in cripto, principalii vizati

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani, pe fondul diversificarii surselor de venit ale acestora si al constatarii unor situatii in care veniturile astfel obtinute au fost incomplet declarate.

Oficial bulgar: Controalele fiscale in Billa si OMV nu sunt din cauza Schengen

Verificarile financiare incepute la lanturile austriece de magazine alimentare si de combustibili Billa si OMV in Bulgaria nu se datoreaza pozitiei Vienei cu privire la aderarea Bulgariei la spatiul Schengen, a declarat ministrul bulgar de Finante, Asen Vasilev, cu privire la articolele din presa despre o posibila legatura intre inspectii si subiectul politic, potrivit Mediapool, citat de Rador Radio Romania.

Conferinte de taxe: Noile masuri fiscale se vor reflecta atat in costuri mai mari cat si in efortul companiilor de a le aplica

Impactul modificarilor fiscale adoptate de guvern va fi puternic resimtit anul viitor, pe masura ce acestea vor intra in vigoare, fiind de asteptat ca impozitul minim pe cifra de afaceri pentru companii si limitarea unor facilitati fiscale sa se reflecte cel mai mult in costuri, in apetitul pentru investitii, dar si in efortul de a le aplica de catre mediul de afaceri. Aceste subiecte, dar si alte schimbari importante din fiscalitate, tendintele in controalele fiscale si noutatile in raportare atat din perspectiva reglementarilor, cat si a sistemelor utilizate au fost abordate de echipa PwC Romania in cadrul celor doua conferinte pe teme fiscale sustinute in Cluj si Timisoara pe 7 si 8 noiembrie.

Contributia la Fondul de Tranzitie Energetica: Neclaritatile persista, desi legislatia a fost succesiv modificata

Contributia la Fondul de Tranzitie Energetica, cunoscuta si sub denumirea de windfall tax, introdusa incepand cu luna noiembrie 2021, prin Legea 2592021, a fost succesiv modificata, insa prevederile legislative continua sa contina unele neclaritati si sa creeze, astfel, provocari atat pentru contribuabili, cat si pentru autoritatile fiscale. Ca urmare, controalele tematice, verificarile documentare si inspectiile fiscale derulate in acest an pentru stabilirea si modalitatea de calcul a contributiei nu au adus un plus de claritate, ci au presupus de multe ori o abordare extrem de formala in interpretarea si aplicarea textului legii, fara o intelegere aprofundata a complexitatii activitatii jucatorilor din domeniu si a cadrului extrem de reglementat cu privire la modul de desfasurare a unor operatiuni specifice acestor jucatori.

Schimbul de informatii transfrontalier si controalele comune - doi piloni de baza in combaterea evaziunii fiscale

Daca in urma cu doar 10 ani, companiile aveau de pregatit si de trimis autoritatilor numai cateva declaratii fiscale in mod periodic, complexitatea si dinamica mediului economic in permanenta evolutie in ultimii ani impun schimbari semnificative in sistemele fiscale si, implicit, in cele de raportare, atat nationale, cat si transnationale.

Controlul fiscal preponderent din biroul ANAF versus controlul la sediul contribuabililor: Vulnerabilitate sporita sau avantaje pentru companii?

Controalele fiscale vor fi mai numeroase, mai eficiente, mai rapide si directionate spre anumite zone de risc datorita digitalizarii administratiei fiscale si a introducerii raportarilor aproape in timp real a taxelor si impozitelor. Verificarile documentare sau desk audit vor fi tot mai frecvente, avand in vedere ca trebuie sa atinga tinta de 60% din total controale fiscale, conform Planului National de Redresare si Rezilienta PNRR). Este vorba de o reforma fundamentala a modului in care se efectueaza inspectia fiscala, iar implicatiile pentru contribuabili vor fi semnificative. Vor aduce aceste schimbari o vulnerabilitate sporita sau mai multe avantaje pentru companii? Aceste aspecte au fost analizate in a XIX-a editie a Conferintei Anuale de Taxe PwC Romania in cadrul unei dezbateri in care au fost prezentate argumentele pro si contra in privinta efectelor acestor schimbari asupra contribuabililor.

Vestea momentului de la ANAF. Cine sunt romanii vizati de controale

Toti cei care pana de curand puteau sta linistiti cand vine vorba de veniturile acumulate din retelele de socializare, inca de anul trecut stau ca pe jar, mai ales de cand ANAF a anuntat ca va demara controalele fiscale in ceea ce-i priveste. Se pare ca se tin de cuvant, avand in vedere vestea momentului .

Controalele de la distanta devin forma principala de control a ANAF

Controalele fiscale la distanta vor deveni in urmatorii ani principala forma de control facuta de ANAF la contribuabili, tinta oficiala fiind ca, pana in 2025, 60% dintre controale sa fie efectuate prin desk-audit.

Lucian Heius, despre verificarile ANAF si taxa de solidaritate: Controlul pe care trebuie sa il facem la OMV este de o alta anvergura si cu implicatii fiscale mult mai importante (VIDEO)

Presedintele ANAF, Lucian Heius, a vorbit despre controalele care vor stabili ce companii datoreaza contributia de solidaritate pe care o prevede Ordonanta 186, luni, la Stirile B1 TV prezentate de Irina Petraru, si a explicat ca in cazul OMV, cel mai mare contribuabil, controlul este de o alta anvergura si cu alte implicatii fiscale, mult mai importante.

Noile reguli in controalele fiscale: Modificari privind controlul antifrauda

Modalitatea de desfasurare a controalelor fiscale se schimba odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1882022, prin care se modifica si se completeaza Codul de procedura fiscala, adoptata in contextul reformei.

Sondaj EY Romania: Controalele fiscale unde se termina normalitatea si unde incepe abuzul?

Aproximativ 70% dintre contribuabilii chestionati in cadrul unui sondaj EY Romania despre controalele fiscale se plang de volumul mare de documente solicitat de catre inspectori si peste 57% considera ca acestea nu sunt analizate cu atentia necesara. Acest sondaj realizat de EY Romania a inclus 75% mari contribuabili, 15% contribuabili mijlocii si 10% contribuabili mici.

Sondaj EY Romania: Controalele fiscale unde se termina normalitatea si unde incepe abuzul?

Aproximativ 70% dintre contribuabilii chestionati in cadrul unui sondaj EY Romania despre controalele fiscale se plang de volumul mare de documente solicitat de catre inspectori si peste 57% considera ca acestea nu sunt analizate cu atentia necesara. Acest sondaj realizat de EY Romania a inclus 75% mari contribuabili, 15% contribuabili mijlocii si 10% contribuabili mici.

actualitate, 22:15

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2085 seconds )