Libnet.ro
UNICEF

05:45

Gaze Carbune

Libnet Ro
Cum a devenit o companie privata partenerul statului roman in proiectul minireactoarelor de la Doicesti? Ce spune Nova Power and Gas

Cum a devenit o companie privata partenerul statului roman in proiectul minireactoarelor de la Doicesti? Ce spune Nova Power and Gas

Pe fondul semnelor de intrebare din spatiul public, HotNews. ro a intrebat compania Nova Power and Gas cum a ajuns partenerul statului roman in proiectul reactoarelor modulare de la Doicesti, cu 50% din actiuni. Compania spune ca a achizitionat in anul 2021 terenul si activele de la Doicesti o fosta termocentrala pe carbune care nu mai functiona de 15 ani) cu scopul de a construi o centrala pe gaze care sa functioneze impreuna cu parcul fotovoltaic de acolo. Preluarea activelor a fost finalizata la sfarsitul anului 2021, iar, in februarie-martie 2022, au inceput discutiile pentru ca amplasamentul sa gazduiasca minireactoarele nucleare, mai spune compania. in septembrie 2022, Nuclearelectrica si Nova infiinteaza compania de proiect RoPower, detinuta in mod egal de cele doua companii.

Eurostat: Romania, printre statele UE cu o pondere ridicata a surselor de energie regenerabila in 2022

Sursele de energie regenerabila, in 2022, au reprezentat 41,2% din consumul brut de electricitate la nivelul UE, o crestere cu 3,4 puncte procentuale pp) fata de 2021 37,8%) si mult inaintea altor surse de generare a electricitatii, cum ar fi energia nucleara sub 22%), gaze sub 20%) sau carbune sub 17%).

Studiu: Lumea ar putea depasi pragul de incalzire globala de 1,5 grade Celsius in 7 ani

Lumea ar putea depasi pragul crucial de incalzire globala de 1,5 grade Celsius in sapte ani, in conditiile in care emisiile de CO2 provenite de la combustibili fosili continua sa creasca, au avertizat marti oamenii de stiinta, indemnand tarile participante la discutiile COP28 sa actioneze acum in ceea ce priveste poluarea cu carbune, petrol si gaze.

Companiile de petrol, gaze si carbune vor fi obligate sa-si reduca emisiile de metan, al doilea cel mai poluant gaz cu efect de sera - Comisia Europeana

Parlamentul si Consiliul European au ajuns la un acord cu privire la un nou Regulament UE pentru reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic, informeaza Comisia Europeana. Potrivit acesteia, noul regulament va obliga industriile de gaze, petrol si carbune sa masoare, sa monitorizeze, sa raporteze si sa verifice emisiile de metan, conform unor standarde inalte de monitorizare, si sa ia masuri pentru reducerea lor. Metanul este al doilea cel mai puternic gaz cu efect de sera dupa dioxidul de carbon, o treime din incalzirea climatica actuala fiind cauzata de acesta.

Burduja: Romania are posibilitatea de a intra pe scena energetica mondiala prin prisma atuurilor tarii

Sebastain Burduja sustine ca Romania are multe atuuri pe scena mondiala in ceea ce priveste sectorul energetic, facand referire la hidro, nuclear, gaze, energie regenerabila, dar si carbune.

Hidro, nuclear, gaze, energie regenerabila, dar si carbune: care sunt atuurile Romaniei in ceea ce priveste sectorul energetic

Romania are multe atuuri pe scena mondiala in ceea ce priveste sectorul energetic, in primul rand oamenii si in al doilea rand faptul ca are tot ceea ce ii trebuie in acest domeniu, si cred ca aceasta revolutie energetica pe care suntem condamnati sa o.

Efecte ale invadarii Ucrainei: Gazele rusesti se raresc tot mai mult in Europa Dependenta UE a scazut cu peste 70%

Tarile UE si-au redus drastic dependenta de combustibilii fosili rusesti, in ultimul an, se arata in raportul Comisiei Europene privind starea uniunii energetice in 2023. Mai ales dupa invadarea Ucrainei, au scazut si scad in continuare importurile de carbune, petrol si gaze. Raportul arata ca UE a raspuns in mod colectiv si eficace la agresiunea Rusiei in Ucraina si la utilizarea ca arma de catre aceasta a aprovizionarii cu energie.

UE si-a redus dependenta de combustibilii fosili rusesti

UE si-a redus dependenta de combustibilii fosili rusesti: prin eliminarea treptata a importurilor de carbune; prin reducerea importurilor de petrol cu 90 %; a celor de de gaze de la 155 de miliarde de mc in 2021 la aproximativ 80 de miliarde de mc in 2022 si la 40-45 de miliarde de mc in 2023.

Situatie fara precendent: Romania vrea sa renegocieze jaloane din PNRR pentru care deja a incasat banii. Vom cere Comisiei Europene amanarea inchiderii minelor de carbune din Oltenia, spune ministrul Burduja

Dupa ce a incasat deja sume de bani din PNRR, statul roman vrea acum sa renegocieze chiar acele jaloane. Mai exact, noile centrale pe gaze si energie solara din Oltenia nu vor fi gata pana in 2026, deci nu putem inchide minele de lignit pana atunci, asa cum s-a angajat Romania atunci cand a primit acordul de la Bruxelles pentru ajutorul de stat de 1,2 miliarde de euro acordat Complexului Energetic Oltenia. Autoritatile de la Bucuresti trebuie acum sa explice la Bruxelles ce s-a intamplat si de ce avem nevoie de prelungirea termenului. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune ca au inceput anchete penale pe acest subiect.

Iohannis: Romania va elimina treptat carbunele pana in 2030

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la New York, ca Romania va renunta total la producerea de energie din carbune, pana in anul 2030. Aceasta procedura va fi posibila prin dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, a explicat seful statului roman. Din 1990, Romania si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera cu peste doua treimi, multiplicandu-si .

Protest in Piata Victoriei impotriva folosirii combustibililor fosili

Organizatiile de mediu au anuntat ca vor protesta vineri, in Piata Victoriei, pentru a cere o eliminare rapida si echitabila a combustibililor fosili carbune, petrol si gaze), considerata cea mai mare cauza a schimbarilor climatice.

Consumul de gaze al Romaniei se va dubla in urmatorii patru-cinci ani, iar productia din Marea Neagra nu va fi suficienta, spune seful Transgaz. De unde am putea importa gaze

Consumul de gaze al Romaniei se va dubla in urmatorii patru-cinci ani, odata cu trecerea marilor termocentrale de pe carbune pe gaz si odata cu racordarea de noi localitati la retea. Astfel ca nici macar productia de gaze din Marea Neagra nu va fi suficienta pentru a acoperi necesarul intern si vom fi nevoiti sa apelam la importuri, spune directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Investitiile in combustibili fosili, la un nivel-record in 2022. Statele alearga dupa carbune, petrol si gaze

In 2022, natiunile G20 cele mai mari economii din lume) ar fi directionat o suma impresionanta de 1,4 trilioane de dolari catre carbune, petrol si gaze naturale. Nivelul reprezinta un nivel istoric, in ciuda angajamentului anterior al G20 de a reduce finantarea combustibililor fosili.

Activistii Just Stop Oil au intrerupt meciul dintre Shimabukuro si Dimitrov de la Wimbedon aruncand confetti si piese de puzzle pe teren

Meciul din primul tur dintre Sho Shimabukuro si Grigor Dimitrov a fost suspendat dupa ce doi activisti au intrat pe terenul de iarba si au aruncat cu confetti cu sclipici portocaliu. Meciul din primul tur dintre Sho Shimabukuro si Grigor Dimitrov a fost suspendat Just Stop Oil este un grup de protest ecologist care cere guvernului sa opreasca toate noile proiecte de petrol, gaze si carbune. sursa foto: captura YT .

Decizie istorica pentru bogatiile Romaniei: ziua cea mare a sosit, vom fi o tara extrem de puternica

Romania a fost inzestrata de natura cu bogatii nenumarate, dintre cele mai diverse. Avem aur, carbune, dar si gaze naturale in cantitati impresionante si in curand vom incepe sa le.

Cat va plati OMV Petrom pentru taxa de solidaritate, dupa ce legea a fost modificata

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de modificare privind contributia de solidaritate de 60% pe profiturile excesive ale companiilor din industriile de titei, gaze, carbune si rafinare.

Klaus Iohannis a promulgat legea care reduce taxa de solidritate datorata de OMV Petrom

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea de modificare a celebrei OUG nr. 1862022 privind contributia de solidaritate de 60% pe and 8243;profiturile excesive and 8243; ale companiilor din industriile de titei, gaze, carbune si rafinare.

Cum a indulcit Coalitia taxa de solidaritate. Liderii PSD si PNL, intalniri cu OMV Petrom

Coalitia a indulcit saptamana trecuta taxa de solidaritate dupa ce contributia de 60% pe profiturile excesive ale companiilor din industriile de titei, gaze, carbune si rafinare au fost eliminate. Potrivit G4Media, modificarea taxei a fost facuta dupa doua intalniri ale OMV Petrom cu premierul.

Camera Deputatilor a votat noua taxa de solidaritate. Legea merge la promulgare

Contributia de solidaritate de 60% pe profiturile excesive ale companiilor din industriile de titei, gaze, carbune si rafinare, au fost eliminate, dar e introdusa o taxa aplicata la cantitatea de titei rafinat, care este de 350 de lei pe tona.

Cadoul republicanilor pentru petrolisti: SUA ar putea creste drastic productia de petrol, gaze si carbune

Republicanii din Camera Reprezentantilor au aprobat joi un controversat proiect de lege privind combustibilii fosili care ar creste drastic productia de petrol, gaze si carbune din SUA, potrivit AFP.

actualitate, 05:45

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2491 seconds )