Libnet.ro
UNICEF

01:06

Povestea celei mai frumoase gari a Hunedoarei: locul in care timpul s-a oprit in anii 1950

Adevărul Adevărul,
Povestea celei mai frumoase gari a Hunedoarei: locul in care timpul s-a oprit in anii 1950

Povestea garii din Hunedoara a inceput in anii 1950, in care Romania se afla sub influenta sovieticilor. Arhitectura monumentului nu a facut exceptie de la trendurile acelor vremuri, dar constructorii au avut grija ca gara sa se distinga printre celelalte statii CFR din judet. Doua fresce imense tapeteaza peretii garii, infatisand scene din viata localnicilor. Cele doua tablouri au devenit atractii turistice. continuă pe Adevărul

FOTO Palatul Dogilor din Iasi. Istoria tumultoasa a uneia dintre cele mai frumoase gari din Romania, construita la indicatiile regelui Carol I

Cladirea impunatoare a Garii Iasi a fost realizata dupa planurile arhitectului austriac Johan De Wachter, care si-a gasit inspiratia in Palatul Dogilor din Venetia. Constructia a fost inaugurata in 1870, fiind a treia gara din Romania.

Istoria celei mai frumoase gari din Cluj: cadirea cu simboluri masonice a fost construita dupa planurile unui proiectat celebru

Gara din Cluj-Napoca a fost terminata in 1870 de firma engleza Warring, conform planurilor lui Karl von Gegg, devenit celebru in epoca datorita faptului ca a fost autorul unui proiect considerat imposibil: calea ferata care traverseaza Muntii Semmering din Austria. Pe unul dintre peretii cladirii apare si astazi simbolul masonic echerul si compasul.

FOTO Cele mai frumoase povesti despre brandul oraselor noastre. Tu cat de mandru esti de locul in care traiesti?

De-a lungul timpului, romanii si-au intiparit in minte imagini distincte despre orasele importante ale tarii. Adevarul analizeaza geneza titulaturilor definitorii cu care se lauda locuitorii din marile urbe romanesti, precum si modul in care edilii au inteles sau nu sa valorifice brandurile oraselor.

FOTO Gara Slatina, locul celei mai importante rascoale de la inceputul sec. XX

Gara din Slatina a fost fiind scena multor evenimente importante in istoria tarii, unele chiar total necunoscute multora dintre romani. Unul dinspre aspectele ce nu sunt mentionate in multe lucrari istorice se refera la rascoala din iunie 1899 derulata chiar pe peronul garii si unde au murit numerosi tarani, dar si soldati. Sau mai poate fi mentionata prima misiune militara din istoria aeronauticii romanesti, in iunie 1910.

Microbii, pe lista suspectilor in cazul celei mai mari extinctii din istorie

Acum 252 de milioane de ani au disparut peste 90% dintre speciile existente pe Pamant, aceasta fiind si cea mai mare dintre cele cinci extinctii din istorie. Cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology MIT) cred niste microbi care produc metan sunt ca de vina pentru disparitia aproape totala a vietii de pe planeta noastra, potrivit Phys. org.

ştiri de la Adevărul

actualitate, 01:06

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,1932 seconds )