Libnet.ro
UNICEF

12:45

Autoritatile Fiscale

Libnet Ro
Dubla impunere: Solutii si provocari pentru companiile multinationale din Romania

Dubla impunere: Solutii si provocari pentru companiile multinationale din Romania

In contextul globalizarii si al cresterii tranzactiilor transfrontaliere, dubla impunere a devenit o problema majora pentru grupurile de companii multinationale care opereaza in Romania. Controalele in domeniul preturilor de transfer efectuate de catre autoritatile fiscale romane se concretizeaza, de regula, in ajustari semnificative ale preturilor de transfer la nivelul contribuabililor romani. Cu alte cuvinte, se ajunge in situatia, nedorita, ca acelasi venit sa fie impozitat in doua state diferite.

Impozitul pe cifra de afaceri! Cine plateste?

In Romania exista inca provocari in ceea ce priveste administrarea fiscala si predictibilitatea legislatiei fiscale. Un exemplu in acest sens il reprezinta modificarile semnificative in fiscalitate, care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2024, in baza Legii nr. Aceste modificari au generat un val de reactii in mediul de afaceri si au determinat managerii si antreprenorii sa analizeze diverse scenarii, din care nu au lipsit eliminarea unor beneficii pentru angajati, cresterea preturilor pentru a acoperi majorarile de taxe sau gasirea solutiilor pentru noile investitii necesare pentru digitalizarea relatiilor cu autoritatile.

Impozit de 70% pentru acesti romani, de la 1 iulie 2024. Mare atentie, ANAF nu va ierta pe nimeni

Evaziunea fiscala, la care se adauga si alte parghii fiscale ale unor persoane, au determinat autoritatile sa schimbe foaia, astfel ca vorbim de un impozit de 70% pentru acesti romani, de la 1 iulie 2024. Asadar, mare atentie, ANAF nu va ierta pe nimeni! Inflatia, devalorizarea leului, si puterea de cumparare in ultimii 4 ani, .

Platile digitale sunt cheia pentru combaterea economiei subterane

Mediul de afaceri si autoritatile sunt din ce in ce mai preocupate de problemele persistente legate de pierderea veniturilor fiscale, denaturarea indicatorilor economici si concurenta neloiala pe care o aduce economia informala. O serie de masuri digitale au fost implementate in ultimii ani pentru a creste veniturile si pentru a contribui la inlaturarea activitatilor economice de acest tip. Printre aceste masuri se numara si incurajarea utilizarii platilor digitale in economie.

Digitalizarea raportarilor fiscale etapele anului 2024. Ce schimbari apar la e-Factura?

Procesul de digitalizare a raportarilor fiscale a intrat, de la 1 ianuarie 2024, intr-o noua etapa, ca urmare a noilor reglementari publicate in luna decembrie a anului trecut. Prin acestea, autoritatile fiscale au adus schimbari importante in sistemele RO e-Factura si RO e-Transport. De asemenea, apar noutati cu privire la fisierul standard de control fiscal SAF-T) si despre lansarea unui nou sistem de raportare, respectiv e-TVA.

Raportari fiscale 2024: e-factura si e-Transport se schimba. Apare sistemul e-TVA

Procesul de digitalizare a raportarilor fiscale a intrat, de la 1 ianuarie 2024, intr-o noua etapa, ca urmare a noilor reglementari publicate in luna decembrie a anului trecut. Prin acestea, autoritatile fiscale au adus schimbari importante in.

Indicator de avertizare in inspectia fiscala pe ce venituri ar putea plati persoanele fizice impozit de 70%, venituri nedeclarate sau venituri din surse neidentificate?

Prevederile reglementarii care introduce impozitarea cu 70% asupra veniturilor nedeclarate, obtinute de persoanele fizice din surse neidentificate, lasa loc unei serii de interpretari, dintre care o importanta deosebita o are determinarea semnificatiei sintagmei venituri a caror sursa nu a fost identificata. Desi aceasta sintagma era utilizata si in reglementarea anterioara, in cadrul textului articolului 117 din Codul Fiscal, majorarea la 70% a impozitului pentru veniturile din surse neidentificate creeaza o miza suplimentara, atat pentru contribuabili, cat si pentru autoritatile fiscale, de a determina categoria exacta a veniturilor vizate de cota majorata.

Noua obligatie de raportare pentru banci si alte institutii de plata. Care este scopul sistemului CESOP?

Institutiile financiare din Romania care presteaza servicii de plati banci, emitenti de moneda electronica, institutii de virament postal etc. ) sunt obligate, incepand din acest an, sa monitorizeze si sa raporteze catre autoritatile fiscale date despre platile transfrontaliere procesate si despre beneficiarii acestora. Aceasta noua cerinta este prevazuta in Directiva europeana 2842020, transpusa in legislatia romaneasca prin Legea nr. 332024 adoptata recent.

Soferii care nu trebuie sa mai plateasca impozitul auto in anul 2024. Atii beneficiaza de o reducere cu 50%. Ce documente trebuie depuse

Acesti soferi nu sunt obligati sa plateasca impozitul auto! Pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala, ei trebuie sa mearga la autoritatile fiscale cu mai multe documente justificative, informeaza Pro Motor. Scutiti de la plata impozitului auto sunt si proprietarii de vehicule istorice, definite conform legislatiei in vigoare. La fel, nu platesc nici cei care detin autovehicule electrice sau care au handicap grav sau accentuat.

Bolos: Dorim ca DGAF sa fie un instrument puternic de lupta impotriva activitatilor ilicite

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat ca autoritatile doresc ca Directia Antifrauda Fiscala sa fie pentru statul roman un instrument puternic de lupta impotriva activitatilor economice ilicite si evaziunii fiscale, intrebat despre militarizarea inspectorilor antifrauda.

Studiu EY: Peste jumatate din companii spun ca nu cunosc beneficiile care ar putea fi accesate in relatia cu autoritatile fiscale

Companiile romanesti nu se arata prea dornice sa acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, reiese din rezultatele unui sondaj EY derulat de la sfarsitul anului 2023, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativa si teama de a nu gresi in aplicarea acestora.

Declaratia unica 2024: cele mai importante modificari in taxarea veniturilor extrasalariale

Autoritatile fiscale au publicat la inceputul acestui an un nou formular 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru raportarea veniturilor extrasalariale obtinute in anul 2023, precum si a celor estimate in 2024.

Declaratia unica 2024: Ce se schimba daca obtii venituri din chirii, actiuni sau dividente

Autoritatile fiscale au publicat la inceputul acestui an un nou formular 212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru raportarea veniturilor extrasalariale obtinute in anul 2023,.

Controalele Fiscului la persoanele fizice au crescut cu peste 80%, in primele noua luni din 2023

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani si doar in primele trei trimestre din 2023 s-a inregistrat o crestere de peste 80% fata de anul precedent, iar cele 127 de decizii de impunere au insumat o valoare totala de 53,5 milioane de lei, reiese dintr-o analiza publicata, .

Deloitte: Controalele Fiscului la persoanele fizice au crescut cu peste 80%, in primele noua luni din 2023

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani si doar in primele trei trimestre din 2023 s-a inregistrat o crestere de peste 80% fata de anul precedent, iar cele 127 de decizii de impunere au insumat o valoare totala de 53,5 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al Deloitte.

Fiscul a sporit verificarile asupra persoanelor fizice anul trecut. Numarul controalelor a crescut cu 80%

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii 5 ani si doar in primele trei trimestre din 2023 s-a inregistrat o crestere de peste 80% fata de 2022.

Indicator de avertizare in inspectia fiscala verificarile derulate de ANAF la persoanele fizice, in urcare pe un drum cu inclinare de 70%

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani, pe fondul diversificarii surselor de venit ale acestora si al constatarii unor situatii in care veniturile astfel obtinute au fost incomplet declarate. Prin urmare, in cadrul programului de stimulare a conformarii voluntare a contribuabililor, autoritatile fiscale centrale au desfasurat importante actiuni de verificare, care fie au tintit domenii cu risc ridicat de nedeclarare a veniturilor obtinute, cum ar fi tranzactionarea criptomonedelor, activitatile de infrumusetare, promovarea in online a anumitor produse etc. , fie au vizat persoane in cazul carora au fost identificate discrepante intre veniturile declarate si cele estimate de ANAF diferente mai mari de 50. 000 de lei intr-un an).

ANAF dubleaza controalele la persoanele fizice. Coafezele, influencerii si investitorii in cripto, principalii vizati

Controalele derulate de autoritatile fiscale la persoane fizice au luat amploare in ultimii cinci ani, pe fondul diversificarii surselor de venit ale acestora si al constatarii unor situatii in care veniturile astfel obtinute au fost incomplet declarate.

Radiere auto 2024. Toti pasii pe care trebuie sa ii urmezi

Radierea unei masini poate parea o procedura destul de complexa, insa daca ai toate documentele, procesul este foarte simplu. Ce iti trebuie pentru radiere auto 2024. Ce este radierea unei masini Din perspectiva relatiei cu autoritatile fiscale, radierea poate fi definita ca procesul de eliminare a vehiculului din evidentele institutiilor responsabile de gestionarea circulatiei rutiere .

Majorarea salariala care iti scade leafa in Romania. Legea fara sens care te costa scump, dar aduce bani in plus la buget

Cand vine vorba de modul in care autoritatile romane gandesc masurile fiscale, sa nu te miri de faptul ca am ajuns in situatia in care o majorare a salariului se reflecta in bani mai.

actualitate, 12:45

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2122 seconds )