Libnet.ro
UNICEF

10:15

Plafonare Compensare

Libnet Ro
ANALIZA Noul pret la energie impus producatorilor este peste nivelurile din piata Cine castiga dintr-un pret mai mare

ANALIZA Noul pret la energie impus producatorilor este peste nivelurile din piata Cine castiga dintr-un pret mai mare

Preturile impuse la vanzarea energiei electrice si gazelor naturale de catre producatori au scazut, fiind mentinute plafoanele actuale la consumatorii finali, pana in martie 2025. Aceasta este, foarte pe scurt, efectul Ordonantei aprobate miercuri in Guvern, care modifica schema de plafonare-compensare a preturilor. insa, noul pret reglementat la producatorii de energie electrica, de 400 leiMWh, nu reflecta realitatea din piata, fiind mult peste nivelurile medii.

Guvernul a vrut sa prelungeasca plafoanele pentru facturile la energie pana in 2026, insa Comisia Europeana s-a opus. Burduja: Romanii sa aleaga cea mai buna oferta

Guvernul a modificat, joi, schema de plafonare-compensare a facturilor la energie, unde a introdus cateva mecanisme pentru piata angro care, potrivit autoritatilor, ar urma sa duca la reducerea facturilor. Pretul final din facturi ramane plafonat pana la 31 martie 2025, desi Guvernul si-ar fi dorit prelungirea plafonarii pana in 2026, insa, potrivit informatiilor HotNews. ro, Comisia Europeana nu a fost de acord.

Noua legislatie pe energie electrica si gaze - apa de ploaie pentru consumatori: Cresc marjele de profit pentru companii Facturile la gaze ar putea scadea putin, dar nu si la electricitate

Ministerul Energiei vrea sa modifice legislatia privind schema de plafonare-compensare a preturilor la electricitate si gaze, sub pretextul unei dereglementari treptate, prin eliberarea unor cantitati pe piata libera, si a reducerii costurilor care sa duca la facturi mai mici in cazul consumatorilor finali. in realitate, piata va fi tinuta in continuare sub controlul statului, chiar cu un an in plus, iar in ceea ce priveste facturile finale, acestea nu vor ajunge la nivelul de dinaintea crizei energetice, chiar daca preturile de pe pietele europene au scazut foarte mult.

Modificari majore in legislatia pe energie: De la reducerea plafoanelor la energie si gaze pana la eliminarea taxei pe soare

In conditiile in care plafoanele la electricitate si gazele naturale nu mai au nicio legatura cu realitatea din piata, asa cum HotNews. ro a demonstrat in nenumarate randuri, Ministerul Energiei a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a OUG 272022 privind schema de subventionare a preturilor. La o prima vedere, in ceea ce priveste plafoanele, sunt facute modificari in sensul reducerii lor. Pe de alta parte, este prelungita perioada de aplicare a schemei de plafonare-compensare, ceea ce inseamna pe scurt: subventii mai mici, dar aplicate pe o perioada mai lunga la operatorii de pe piata energiei.

Ministerul Energiei ia in calcul o prelungire a schemei de plafonare pana in 2026

Schema de compensare - plafonare pentru energie ar putea fi prelungita pana in 2026, iar un raspuns final sper sa il avem in maximum doua saptamani, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Schema de plafonare pentru energia electrica poate fi prelungita pana in 2026

Schema de compensare - plafonare pentru energie ar putea fi prelungita pana in 2026, iar un raspuns final sper sa il avem in maximum doua saptamani, a declarat, Sebastian Burduja.

Pretul electricitatii si al gazelor din ofertele pentru consumatorii casnici scade si mai mult in martie De ce mentine Guvernul schema de plafonare?

Furnizorii de electricitate si gaze au venit la inceputul lunii martie cu mai multe oferte fata de luna trecuta sub plafoanele stabilite de stat. La gaze, spre exemplu, exista companii care furnizeaza la un pret cu 33% mai mic decat cel din plafon. Chiar si asa, Ministerul Energiei insista sa pastreze schema de plafonare-compensare si chiar a circulat un proiect prin care termenul s-ar putea prelungi de la 31 martie 2025 la 31 martie 2026.

Electrica, inca o companie cu profit mai mare in urma crizei energetice Castigul din 2023 a crescut cu 11%, desi are mai putini clienti

Grupul Electrica, distribuitor si furnizor de energie, a anuntat joi un profit net 620,4 milioane lei in 2023, in crestere cu 11% fata de anul precedent. Castigurile au fost mai mari in ciuda faptului ca i-a scazut portofoliul de clienti si, implicit, cantitatea de energie furnizata. Mai mult, Electrica precizeaza ca mai are de recuperat o subventie de 1,9 miliarde de lei de la statul roman, in baza schemei de plafonare-compensare a preturilor, reglementata prin OUG 272022.

Romgaz, alta companie de stat care a avut de castigat de pe urma crizei energetice Profit cu 10% mai mare in 2023

Prevederile OUG 272022 privind schemele de plafonare - compensare impuse de Guvern s-au dovedit a fi profitabile pentru producatorul de gaze Romgaz. Compania a anuntat pentru 2023 un profit de 2,81 miliarde lei, cu 10% mai mare decat in anul precedent, potrivit unui raport preliminar pe 2023. in 2022, in plina criza energetica, cresterea a fost de 32,8%. Castigurile au fost obtinute in ciuda unei productii de gaze mai scazute si a unei cifre de afaceri mult diminuate.

Cum va fi modificata schema de plafonare a preturilor la gaze si electricitate: Vor exista mecanisme pentru reducerea pretului la consumatorul final

Proiectul de Ordonanta de Urgenta care va modifica legislatia privind schema de plafonare - compensare a preturilor la gaze si electricitate se afla, in prezent, in discutie cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei ANRE), a transmis Ministerul Energiei la solicitarea HotNews. ro. Potrivit acestuia, proiectul de OUG urmeaza sa fie pus in dezbatere publica, inainte de a ajunge pe masa Guvernului.

Gazele si energia electrica, preturi uriase in Romania. Sefii de la Bruxelles analizeaza aceast aspect

Romania plateste printre cele mai scumpe tarife la gaze si energia electrica, desi avem preturi plafonate. Greu de inteles este de ce aceasta schema de plafonare-compensare a fost aprobata pentru o perioada de doi, pana la finele lunii martie 2025, asta desi intre timp, utilitatile s-au mai ieftinit. Situatia este de departe de a fi .

Comisia Europeana analizeaza daca schema de plafonare-compensare a pretului energiei din Romania este legala

Schema de plafonare-compensare a facturilor la energie si gaze naturale din Romania a ajuns in atentia Comisiei Europene, potrivit unui raspuns transmis de Bruxelles la solicitarea HotNews. ro. Aceasta in contexul in care preturile in toata Europa sunt la nivelurile dinaninte de criza energetica, iar tara noastra este singura care mai acorda subventii. in plus, guvernele au putut fixa preturi reglementate sub costuri si pentru firme doar pana la 31 decembrie 2023. Autoritatile de la Bruxelles incearca acum sa inteleaga de ce Guvernul de la Bucuresti vrea sa mentina schema pana in 2025.

Legislatia privind plafonarea preturilor la energie ar putea fi modificata. Burduja: incercam sa scadem si mai mult facturile

Ministerul Energiei are in analiza cateva optiuni de modificare a OUG 272022 privind schema de plafonare - compensare, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

EXCLUSIV Legislatia privind plafonarea preturilor la energie va fi modificata, in sfarsit, in urma scaderilor de pe burse Ministerul Energiei analizeaza cateva optiuni

Sunt in analiza cateva optiuni de modificare a OUG 272022 n. red. privind schema de plafonare - compensare), se arata intr-un raspuns al Ministerului Energiei transmis la solicitarea HotNews. ro. Aceasta modificare ar putea avea loc in contextul in care cotatiile de pe pietele spot europene, atat la gaze, cat si la electricitate, au scazut foarte mult in ultimele luni, ajungand sa fie chiar si sub plafoanele impuse de Guvernul Romaniei. HotNews. ro a atras atentia asupra faptului ca aceste plafoane au ajuns sa fie prea mari, ca nu mai sunt de actualitate, nefiind corelate cu evolutia pietei, si ca incurajeaza cresterea artificiala a preturilor.

De ce s-a topit bursa de gaze din Romania Doar 25% dintre jucatorii traditionali mai fac tranzactii

Mecanismele normale ale pietei de gaze naturale din Romania sunt in prezent total anihilate normativ, considera Bursa Romana de Marfuri BRM) intr-un punct de vedere pentru HotNews. ro. BRM sustine ca, pana la impunerea schemei de plafonare - compensare a preturilor, era cea mai importanta bursa din Europa de Est, iar acum a ajuns in situatia in care cel mult 25% dintre jucatorii traditionali fac tranzactii.

Cum va reactiona piata gazelor dupa eliminarea plafoanelor Recomandarile Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei considera ca trebuie impuse reguli mai stricte furnizorilor de gaze, in contextul in care piata va redeveni libera, odata cu depasirea crizei energetice si eliminarea schemei de plafonare - compensare a preturilor, valabila pana in martie 2025. Astfel, Consiliul Concurentei tranmite o serie de recomandari, precum impunerea unui contract standard de furnizare a gazelor naturale. Consiliul Concurentei considera ca trebuie impuse reguli mai stricte furnizorilor de gaze, in contextul in care piata va redeveni libera, odata cu depasirea crizei energetice si eliminarea schemei de plafonare - compensare a preturilor, valabila pana in martie 2025. Astfel, Consiliul Concurentei transmite o serie de recomandari, precum impunerea unui contract standard de furnizare a gazelor naturale.

Romania are cea mai costisitoare schema de plafonare a preturilor la energie din UE, insa a uitat sa o notifice si la Comisia Europeana Care ar putea fi consecintele

Romania nu a notificat Comisia Europeana asupra schemei de plafonare compensare a preturilor la energie electrica si gaze naturale, prevazuta de OUG 272022, chiar daca aceasta vizeaza si consumatorii industriali, pentru care s-ar putea considera ajutor de stat. Potrivit unor surse HotNews. ro, acest lucru ar putea deveni o problema, deoarece, daca s-ar sesiza Comisia Europeana, s-ar putea ajunge la sanctiuni mari, inclusiv la obligarea statului de a recupera sumelor alocate pentru subventionarea preturilor la consumatorii industriali, adica peste 12 miliarde lei.

Ministrul Sebastian Burduja: Schema de plafonare-compensare nu se va schimba si facturile romanilor nu se vor modifica. Eventual se pot ieftini

Sebastian Burduja PNL), ministrul Energiei, a dat asigurari ca schema de plafonare-compensare a facturilor la energie si gaze nu se va schimba, iar preturile nu vor creste, ba chiar e posibila o scadere. Acesta a mai precizat ca in prezent sunt in desfasurare 170 de actiuni de control la companii din domeniu, pentru a se vedea daca respecta legislatia.

ANRE anunta ca a amendat trei mari furnizori de energie cu 18 milioane de lei, dar refuza sa spuna care sunt acestia Motivul sanctiunii: Afaceri incorecte cu energie la pret plafonat

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei ANRE), George Niculescu, a anuntat joi ca institutia pe care o conduce a sanctionat cu 18 milioane de lei trei mari furnizori de energie, care nu ar fi respectat prevederile OUG 272022 privind schema de plafonare- compensare. Mai exact, ar fi achizitionat energie la pret plafonat mai mult decat aveau nevoie pentru consumatorii din portofoliul lor, iar cantitatile in plus le revindeau pe alte piete. intrebat insistent de catre presa care sunt acesti furnizori, George Niculescu a refuzat sa spuna, aceasta chiar daca a facut intr-o conferinta de presa anuntul privind amenzile.

Anuntul momentului asteptat de milioane de romani, direct de la Guvern. Ce se intampla cu facturile la energie in 2024, masurile de plafonare si compensare a tarifelor

In ultimii ani, facturile la energie ale romanilor ar fi putut fi semnificativ mai mari, dar au primit o mana de ajutor de la Guvern prin masurile de plafonare si compensare. Desi acestea au.

actualitate, 10:15

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2313 seconds )